Udostępnianie decyzji do św. zdrow. podmiotowi leczniczemu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 lis 2024, 10:50

Witam,

W ostatni piątek jeden ze szpitali złożył do mnie wniosek o "(...) przesłanie decyzji o ubezpieczeniu zdrowotnym Pana X." Nie przytoczył żadnej podstawy prawnej, nie powołał się nawet na ust. o dostępie do inf. publicznej, nie przytoczył celu, interesu prawnego czy faktycznego.

Pan X trafił do szpitala w trybie nieplanowym w dniu 8.11. (zdaniem pracownika socjalnego). Tyle że 8.11 Pan X złożył do nas wniosek o objęcie go ubezpieczeniem. Toczy się więc postępowanie na jego wniosek, a nie szpitala. Decyzji więc jeszcze nie ma, wiec na chwile mógłby odpowiedzieć, że nie mam co udostępniać.

W rozmowie telefonicznej pracownik socjalny twierdzi, że u nich jest taka procedura, że nie liczy że to pacjent sam dostarczy im decyzję po jej wystawieniu, bo do tego czasu może opuścić szpital, albo wpaść w śpiączkę, albo i umrzeć. I jeśli nie dostaniemy decyzji od nas, to:
a) będzie zmuszony obciążyć fakturą pacjenta,
b) wystąpi do nas o wydanie decyzji jako podmiot w trybie nagłym.
I ogólnie po prostu jest u nich taka praktyka, że szpital i organy sobie pomagają dla dobra pacjenta.

Czy nawet gdybym miał już tą decyzję w ręku, to po anonimizacji, mogę szpitalowi ją udostępnić LUB udostępnić posiadając pisemne upoważnienie mieszkańca/pacjenta ?

Dodam, że pacjent telefonował do nas w tej sprawie i też o to prosił.

Mam jednak o tyle wątpliwość, że decyzję wydaje się po spełnieniu kryteriów dochodowych, które są ogólnie dostępne i w przypadku decyzji pozytywnej, nawet po anonimizacji, pośrednio udzielam informację o osobie w zakresie jej stanu majątkowego i dochodach.

Czy ktoś miał już kiedyś taki przypadek ? Czy i na jakiej podstawie prawnej mogę udostępnić taką decyzję ?
Archideus
Praktykant
Od: 18 sty 2024, 13:34
Zajmuję się: Decyzje pot. prawo doświadczeń zdrowotnych, KDR

Napisano: 18 lis 2024, 14:42

Szpital właśnie zgłosił swój akces i interes prawny w postępowaniu, w którym niewątpliwie występuje na prawach strony i jako ta ma prawo do otrzymania przedmiotowej decyzji.

"Szpital legitymuje się interesem prawnym w wydaniu decyzji, o jakiej mowa w art. 54 ust. 1 ustawy o świadczeniach, znajdującym potwierdzenie w treści art. 54 ust. 4 in fine tej ustawy (…). Decyzja ta, będąca dokumentem potwierdzającym prawo do świadczeń, stanowi bowiem podstawę do uzyskania refundacji kosztów leczenia ze środków publicznych od oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia (…). W postępowaniu tym świadczeniodawca korzysta więc z przymiotu strony, w rozumieniu art. 28 k.p.a. (Tak: Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 13.04.2010 r., sygn.: IV SA/Gl 729/09, publ. CBOSA).

Zgodnie z art. 28 ustawy z 14 czerwca 1960 r. Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U.2024.572) - stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek

A w myśl art. 109 Kpa - decyzję doręcza się stronom na piśmie ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem