udzielanie pomocy w postaci zas. celowego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 cze 2015, 14:05

Proszę o pomoc ,gdyż nie wiem już co mam robić z tym klientem.
Dwa razy w miesiącu składa wniosek o zasiłek celowy na przykład na żywność i leki
Czy jest jakaś możliwość odmowy zasiłku celowego , kryterium ustawowe spełnia. Utrzymuje się z gos. rolnego i ma lekki stopień niepełnosprawności.
Sytuacja ta jest już od stycznia 2015r. W ciągu miesiąca wydaje dwie decyzje z których nigdy też jest nie zadowolony i oczywiście odwołuje się do SKO. Sko utrzymuje w mocy. Może ktoś miał, taki p0rzpadek pomocyIII
Weronka

Napisano: 02 cze 2015, 14:54

U nas w ośrodku, gdy ktoś otrzymał już pomoc w danym miesiącu np. okresową jeżeli jest uzasadniony wniosek dajemy czasami też celowy. Ale jeżeli ktoś się narzuca wykorzystuje i pisze po dwa razy w miesiącu to tez dajemy odmowe chociaż dochód pozwala. W uzasadnieniu podajemy, że ośrodek ma ograniczone możliwości finansowe a po drugie funkcja pomocy jest wspieranie a nie zaspokajanie wszystkich niezbędnych potrzeb.
marjola

Napisano: 03 cze 2015, 7:21

Zrób wszystko terminowo, dwa tygodnie na przeprowadzenie wywiadu, miesiąc na wystawienie decyzji i niech klient czeka, może mu się odechce.
x.x.

Napisano: 03 cze 2015, 7:57

My piszemy w odmowie, ze OPS dokłada wiele starań aby pomóc klientowi w przezwycięzeniu jego trudnej sytuacji zyciowej, ale nie moze przyjąć na siebie zabezpieczenia wszystkich żądanych potrzeb i jest ok.
Aszka1

Napisano: 03 cze 2015, 11:55

Jest też na to wiele wyroków NSA czy WSA, ze pomoc społeczna nie może stanowić źródła stałego dochodu dla klienta ani tez nie może zabezpieczać wszystkich jego potrzeb.
Ja też mam taką rodzinę i też szykuję odmowę zasiłku celowego.
Pozdro.
Esia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x