Podsuńcie jakiś pomysł - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 cze 2015, 10:56

Mam w terenie rodzinę,matka i troje dzieci - dwie pełnoletnie córki i syn w wieku 17 lat. Rodzina bardzo nieporadna. Do lutego 2014 r. syn posiadał orzeczenie o niepełnosprawności. Od tamtej pory jest ogromnym problemem to, aby ten 17 latek stanął ponownie na komisji, nawet do lekarza do poradni nie chce jechać a ma niepełnosprawność intelektualną. Ogólnie problem tkwi w tym, że On ucieka w pola - dosłownie. Nawet jak przyjadę na wywiad to też ucieka z domu. Rodzina ma bardzo trudna sytuację, myślę że gdyby syn posiadał orzeczenie to z ukończeniem 18 lat przysługiwałaby mu renta socjalna, co dla tej rodziny stanowiłoby główne źródło utrzymania. I pytanie jak Go zmotywować do leczenia i uzyskania orzeczenia?
m,agda84

Napisano: 03 cze 2015, 12:38

Gdy przychodzisz na wywiad, a On ,,ucieka w pola" (zachowuje się irracjonalnie i zagraża życiu innych lub swojemu) możesz/powinnaś wezwać karetkę, aby zabrali go na hospitalizacje.
To byłby początek, ewentualnie przez Sąd ale to trudno udowodnić i długo trwa.
Pozostaje ci jeszcze rodzina (matka) ponieważ on jest nie letni niech ona go motywuje
...

Napisano: 03 cze 2015, 14:17

można zamówić wizytę psychiatry do domu, można zobaczyć jaką szkołę kończył, może są jakieś opinie psych pedag i psych można rzeczywiście w najgorszym wypadku wezwać karetkę i razem z matką jechać i przekonać lekarzy że jego zachowanie jest irracjonalne a może nawet niebezpieczne. Jest zmiana w ustawie o zdr psych i bez zaświadczeń lekarskich można złożyć wniosek o przymusowe leczenie ale trzeba mieć twarde dowody na jego chorobę
michaśka

Napisano: 09 cze 2015, 13:48

Ja zajęłabym się świadczeniami rodzinnymi i ich różnymi wersjami( matka mogłaby pobierać świadczenia na syna, dodatki) ale również podjęła współpracę z lekarzem rodzinnym, pielęgniarką środowiskową i również zamówiłabym wizytę psychiarty w miejscu zamieszkania
aga 2

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x