Tytuł wykonawczy prawomocny/natychmiast wykonalny 18.10.2017 r., ale w ugodzie zobowiązany alimenty zobowiązuje się płacić od 01.11.2017 r. W takim razie przyznać 500+ od października, czy od listopada?
W przypadku, o którym mowa w ust. 5, świadczenie wychowawcze przysługuje:
1) od miesiąca złożenia wniosku, nie wcześniej niż od miesiąca, od którego rodzic został zobowiązany do zapłaty alimentów, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia - w przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego;
W przypadku, o którym mowa w ust. 5, świadczenie wychowawcze przysługuje:
1) od miesiąca złożenia wniosku, nie wcześniej niż od miesiąca, od którego rodzic został zobowiązany do zapłaty alimentów
ust. 5- w przypadku gdy osoba samotnie wychowująca dziecko nie dostarczy, w terminie, o których mowa w ust 4 ( 3m-cy) tytułu wykonawczego(...)
art. 19 ust. 4- (...) w przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego... świadczenie wychowawcze przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia. ( nie ma tu mowy o tych z ust. 5)
Proszę podpowiedzcie mi jak rozpatrujecie sprawę, kiedy mija termin 3 miesięcy na dostarczanie tytułu wykonawczego ustalającej świadczenie alimentacyjne na dziecko, kobieta mi tylko dostrczyla postanowienie o odmowie udzielenia zabezpieczenia na dziecko. Czy wysylacie zawiadomienie o przedłużeniu terminu załatwienia sprawy? Czy czekacie na prawomocny wyrok sądu dopóki osoba nie dostarczy??
Jeżeli jest odmowa zabezpieczenia przedłuża się termin do czasu dostarczenia wyroku. Też mam taki przypadek i nie wiem czy pisać zawiadomienie o przedłużeniu terminu....
Mam identyczny przypadek. Klauzula wykonalności z października natomiast alimenty zasądzone od listopada. Artykul 19 ust. 4- jestem skłonna przyznać od października... Nie wierzę, że nikt więcej nie pochylił się nad takim przypadkiem, tak więc podzielcie się swoimi przemyśleniami.