Dajecie stałe Ukraińcom ze składką? Bo my ostatni taki przypadek mieliśmy 2 lata temu, jakoś było mniej wątpliwości, normalnie dostali stały + składka.
Teraz zgłosił się człowiek. Stały z powodu wieku. Kryterium spełnia, ma jeszcze nieletniego członka rodziny. No i ja bym dała stały ze składką wnioskodawcy, a co z tym nieletnim? Zgłaszać do ubezpieczenia też?
W LEX jakieś odpowiedzi są, ale tam piszą, że nie ma potrzeby dawać, bo mają z mocy prawa.
UKR a stały ze składką + zgłoszenie członka rodziny
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/DW
- Kontakt:
- panna migotka
- Referent
- Zajmuję się: Pomoc społeczna
- Kontakt:
Re: UKR a stały ze składką + zgłoszenie członka rodziny
Też się podepnę. My co prawda opłacamy składkę wnioskodawcy, ale mam coraz więcej wątpliwości czy wogóle powinniśmy.
- GROM
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
zgodnie z art. 37 ust. 1 w.w. ustawy takiej osobie przysługuje świadczenie opieki zdrowotnej z mocy prawa:
"obywatel Ukrainy, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, jest uprawniony do opieki medycznej udzielanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obejmującej świadczenia opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie, w jakim osobom objętym obowiązkowym lub dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym przysługuje prawo do świadczeń na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, z wyłączeniem leczenia uzdrowiskowego i rehabilitacji uzdrowiskowej, a także podania produktów leczniczych wydawanych świadczeniobiorcom w ramach programów polityki zdrowotnej ministra właściwego do spraw zdrowia".
"obywatel Ukrainy, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, jest uprawniony do opieki medycznej udzielanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obejmującej świadczenia opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie, w jakim osobom objętym obowiązkowym lub dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym przysługuje prawo do świadczeń na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, z wyłączeniem leczenia uzdrowiskowego i rehabilitacji uzdrowiskowej, a także podania produktów leczniczych wydawanych świadczeniobiorcom w ramach programów polityki zdrowotnej ministra właściwego do spraw zdrowia".
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/DW
- Kontakt:
Daliśmy bez składki...
A jeszcze nasz Urząd Wojewódzki, znaczy pracownik odpowiedzialny za Fundusz Pomocy stwierdził, że nie dają Ukraińcom na zasiłki celowe... Napisaliśmy pismo o kasę na stały i celowy, a Pan że celowe to nie
Musimy chyba uświadomić Pana, że w ustawie o pomocy dla Ukrainy taką pomoc przewidziano, skoro mają prawo do świadczeń z ustawy o pomocy społecznej... albo ja już nic nie wiem
A jeszcze nasz Urząd Wojewódzki, znaczy pracownik odpowiedzialny za Fundusz Pomocy stwierdził, że nie dają Ukraińcom na zasiłki celowe... Napisaliśmy pismo o kasę na stały i celowy, a Pan że celowe to nie

Musimy chyba uświadomić Pana, że w ustawie o pomocy dla Ukrainy taką pomoc przewidziano, skoro mają prawo do świadczeń z ustawy o pomocy społecznej... albo ja już nic nie wiem

-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
My w takiej sytuacji wystosowaliśmy pismo z zapotrzebowaniem do UW, w którym opisaliśmy sytuację osoby z Ukrainy (bez danych osobowych oczywiście) plus propozycja kwoty zasiłku celowego i cel przeznaczenia i dostaliśmy środki.svenska pisze: 04 cze 2025, 10:19 Daliśmy bez składki...
Musimy chyba uświadomić Pana, że w ustawie o pomocy dla Ukrainy taką pomoc przewidziano, skoro mają prawo do świadczeń z ustawy o pomocy społecznej... albo ja już nic nie wiem![]()
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Zasiłek stały wraz ze składką. Ze specustawy wynika prawo do świadczeń z opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, ale nie tytuł do tych świadczeń. U Nas od 2022 r. przyznajemy stały wraz ze składką.
Pisałam w tej sprawie do Ministerstwa, ponieważ Urząd Wojewódzki nie wiedział i sam odesłał mnie do Ministerstwa jednocześnie prosząc po uzyskaniu odpowiedzi o przekazanie jej również do UW
Pisałam w tej sprawie do Ministerstwa, ponieważ Urząd Wojewódzki nie wiedział i sam odesłał mnie do Ministerstwa jednocześnie prosząc po uzyskaniu odpowiedzi o przekazanie jej również do UW

Oprócz UKR a stały ze składką + zgłoszenie członka rodziny - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
DPS osoby zobowiązane
Dom własnościowy a odpłatność za DPS
usługi opiekuńcze
zasiłek pogrzebowy 7000zł i zmiany w ustawie o pomocy społecznej
Ten z Łopieki blokujesz możliwość dodawania odpowiedzi w postach??
Helios - pomoc społeczna e-doręczenia
zasiłek stały
ZAPRZECZENIE OJCOSTWA A ZMIANA PESEL
CUS
typ DPS
Prośba
uzależnienie
refundacja wprowadzana w POMOST
e doręczenia w ops
Nienależnie pobrane świadczenie-zasiłek stały
proszę o pomoc :)