Klientka ze statusem UKR od stycznia na świadczeniu pielęgnacyjnym - prowadzi działalność na Ukrainie - jakie składki powinna mieć opłacane przy świadczeniu w Polsce.
Teoretycznie i tak na logikę....żadne- ma tytuł do ubezpieczenia
Naszym obywatelom w takich sytuacja nie opłacamy składek więc nie widzę powodu aby robić to dla UKR....ale jak to jest w przepisach -nie sprawdzałam
Miałam taką klientkę UKR która pracowała jakiś czas na terenie UKR i miała opłacane tam składki przed wojną. Wystąpiłam do ZUS o ustalenie okresów składkowych, Zus nie zaliczył okresów poza PL. Moim zdaniem płacic SEM.
2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe:
1)za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów lub
2)za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne wyłącznie na podstawie art. 17 ust. 4a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 390, 658 i 852);
3)od podstawy odpowiadającej wysokości podwyższenia świadczenia pielęgnacyjnego pobieranego na podstawie art. 17 ust. 4a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w przypadku, o którym mowa w art. 17 ust. 3e ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych.
Pytanie czy prowadzenie działalności gosp. poza granicami PL podlega pod "odrębne przepisy"
A może zapytaj ZUS, opisz sytuację i może odpowiedza