no mnie bardziej zastanawia jak one udokumentują przebywanie pod opieką przed 10 tygodniem i tak samo jak udokumentują że wada wystąpiła w trakcie życia płodowego
Nie uwzględniono ale czy to jest podstawa do odmowy ? Bym się kłócił. Dla mnie jest to katalog świadczeń, do który osoba z UKR ma ułatwiony dostęp bo przepisy ustaw się stosuje z pewnymi wyłączeniami. Tu nie ma mowy inne świadczenia nie przysługują. Czy to jest katalog zamknięty ? Hmmm
Ustawa "za życiem" nie wyklucza możliwości ubiegania o świadczenie przez się cudzoziemców. Opieranie się na interpretacji, że UKR nie może się ubiegać o ZZ bo w art.26 ustawy UKR nie wpisali tego, to dla mnie jest trochę naciągane. Zakładając, że nie byłoby art.26 który jasno wskazuje, że mogą korzystać z wyłączeniem stosowania pewnych zapisów ustawy, to osoby UKR i tak mogły by składać wnioski ale dostały by odmowę bo nie spełniali by definicji osób z art.1 uosr co jak wyżej pisałem zostało specjalnie wyłączone.
Teoretycznie masz rację. Ustawa "za życiem" nie wyklucza przyznania jednorazowego świadczenia cudzoziemcom, ale skoro powstała specjalna ustawa dla specjalnej grupy cudzoziemców, ze specjalnymi prawami i obowiązkami, to według mnie przepisy tej ustawy ustalające katalog świadczeń, należy traktować jako katalog zamknięty, pomimo tego, że ustawa jednocześnie obejmuje tę grupę prawem do opieki zdrowotnej i tym samym staje się ona grupą świadczeniobiorców w rozumieniu przepisów ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej.
Byłbym ostrożny...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
mam odpowiedź MRiPS w tej sprawie: zgodnie z art. 2 ustawy "za życiem" ustawę - w tym. art. 10, stosuje się do świadczeniobiorców oraz (...). Natomiast zgodnie z art. 37 ust. 1 ustawy "ukr", obywatel Ukrainy, którego pobyt (...) jest uprawniony do opieki medycznej udzielanej na terytorium RP obejmującej świadczenia opieki zdrowotne na zasadach (...). W związku z powyższym, obywatele Ukrainy, których pobyt jest legalny na podstawie ustawy "ukr", są uprawnieni do świadczenia "Za życiem".