ulga na dzieci - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 7    [ Posty: 65 ]

Napisano: 01 paź 2015, 10:46

To mi trochę przypomina sytuację, jak przychodzi klient i mówi, że mu się należy świadczenie, bo mu tak powiedzieli w ZUS-ie / KRUS-ie / PCPR / Caritasie i telewizji. I wtedy my wyciągamy ustawę o świadczeniach rodzinnych i mówimy - "oni nie mają racji". Na podstawie ustawy tak mówimy. Bo to nie ZUS / KRUS / PCPR / Caritas i telewizja decydują o tym, co się komu należy.

To nie urząd skarbowy decyduje, co jest dochodem opodatkowanym. Decydują o tym ustawy. Ustawa o podatku dochodowym i ustawa o świadczeniach rodzinnych. Nie naczelnik urzędu skarbowego w Koziej Wólce.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 01 paź 2015, 10:51

Zofia pisze:Ale dlaczego??? Na litość boską!!! Tu nie ma czego kwestionować! To NIE JEST dochód opodatkowany na postawie art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy o podatku... LUDZIE!!!

Ja nie wiem, ręce opadają i brak słów. :shock: Niestety opinia potem uderza w nas wszystkich :?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 11:13

Iks pisze:
Zofia pisze:Ale dlaczego??? Na litość boską!!! Tu nie ma czego kwestionować! To NIE JEST dochód opodatkowany na postawie art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy o podatku... LUDZIE!!!

Ja nie wiem, ręce opadają i brak słów. :shock: Niestety opinia potem uderza w nas wszystkich :?
mi opadają nie tylko ręce, wstyd mi za kompetencję urzędników :oops:
Kati@

Napisano: 01 paź 2015, 11:30

Zofia pisze:To mi trochę przypomina sytuację, jak przychodzi klient i mówi, że mu się należy świadczenie, bo mu tak powiedzieli w ZUS-ie / KRUS-ie / PCPR / Caritasie i telewizji. I wtedy my wyciągamy ustawę o świadczeniach rodzinnych i mówimy - "oni nie mają racji". Na podstawie ustawy tak mówimy. Bo to nie ZUS / KRUS / PCPR / Caritas i telewizja decydują o tym, co się komu należy.

To nie urząd skarbowy decyduje, co jest dochodem opodatkowanym. Decydują o tym ustawy. Ustawa o podatku dochodowym i ustawa o świadczeniach rodzinnych. Nie naczelnik urzędu skarbowego w Koziej Wólce.
prosze nie obrażać Naczelnika z Koziel Wólki :P on moze dobre zaswiadczenia wystawia
ona28

Napisano: 01 paź 2015, 11:33

Kwota wykazana w PIT UZ, czyli kwota określona zgodnie z art. 27f ust. 8–10 jest wymieniona wprost w art. 21 pkt 140 ustawy o PIT jako wolna od podatku dochodowego. W żadnym wypadku nie można jej zatem dodawać do kwot wykazanych na zaświadczeniu o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach ogólnych. sic!
Dodatkowo dochód ten stanowi dochód niepodlegający opodatkowaniu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych (dodano nowe tiret) i będzie uwzględniany przy kolejnym okresie zasiłkowym/świadczeniowym.
Kto tego prostego faktu nie jest w stanie objąć rozumem, niech weźmie pod rozwagę zmianę zawodu, bo nie potrafi stosować prawa, a na tym polega nasza praca.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 11:36

Amen:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 12:39

drugie amen :!:
Kati@

Napisano: 01 paź 2015, 12:45

gdzie jest jako dochód nieopodatkowany który art.
jemiołka

Napisano: 01 paź 2015, 13:04

art. 21 ust. 1 pkt 140.
USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych

Wolne od podatku dochodowego są: (...) kwota określona zgodnie z art. 27f ust. 8-10

art. 27f tejże ustawy
8. Jeżeli kwota przysługującego odliczenia na podstawie ust. 2, 3 i 4 jest wyższa od kwoty odliczonej z tytułu, o którym mowa w ust. 1, w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1, podatnikowi przysługuje kwota stanowiąca różnicę między kwotą przysługującego podatnikowi odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym.
9. Kwota stanowiąca różnicę, o której mowa w ust. 8, nie może przekroczyć kwoty składek na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a, oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w art. 27b ust. 1 i 2, podlegających odliczeniu, pomniejszonych o składki odliczone w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1a pkt 2, lub na podstawie ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym.
10. W przypadku odliczenia z tytułu, o którym mowa w ust. 1, przysługującego pozostającym przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim obojgu:
1) rodzicom,
2) opiekunom prawnym dziecka,
3) rodzicom zastępczym
- do ustalenia wysokości składek, o których mowa w ust. 9, przyjmuje się łączną kwotę ich składek.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 01 paź 2015, 13:06

kronos79 pisze:Kwota wykazana w PIT UZ, czyli kwota określona zgodnie z art. 27f ust. 8–10 jest wymieniona wprost w art. 21 pkt 140 ustawy o PIT jako wolna od podatku dochodowego. W żadnym wypadku nie można jej zatem dodawać do kwot wykazanych na zaświadczeniu o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach ogólnych. sic!
Dodatkowo dochód ten stanowi dochód niepodlegający opodatkowaniu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych (dodano nowe tiret) i będzie uwzględniany przy kolejnym okresie zasiłkowym/świadczeniowym.
Kto tego prostego faktu nie jest w stanie objąć rozumem, niech weźmie pod rozwagę zmianę zawodu, bo nie potrafi stosować prawa, a na tym polega nasza praca.
przerażający jest rozmiar durnowatych zaświadczeń z durnowatych US i durnowatych, nie daj Boże odmownych decyzji wydanych na podstawie tychże zaświadczeń brr :?
Kati@

Strona 4 z 7    [ Posty: 65 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x