Ulga prorodzinna i zwrot z podatku

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ope123
Stażysta
Zajmuję się: DM.DE
Kontakt:

Ulga prorodzinna i zwrot z podatku

Post autor: ope123 »

Witam, zastanawiam się jak doliczacie ulgę prorodzinną osobom, którym całą ulgę prorodzinną zabiera komornik? Mam przypadek osoby, która rozliczyła się w marcu i składa wniosek o dodatek w maju, czy wy liczycie ulgę prorodzinną na miesiąc w którym został złożony pit? Chodzi mi właśnie o takie osoby którym cała ulgę zabiera komornik i nie jest w stanie określić kiedy dokładnie był by ten dochód gdyby nie komornik?
Mikolaze
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Re: Ulga prorodzinna i zwrot z podatku

Post autor: Mikolaze »

ulge prorodzinna biorę pod uwage jezeli w miesiacach branych pod uwage została faktycznie wypłacona mimo, że zajął ją komornik.
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

liczymy miesiąc , w którym była wypłacona, a nie miesiąc w którym się osoba rozliczała-składając pit
ope123
Stażysta
Kontakt:

A co w przypadku gdy zwrot w ogóle nie przychodzi do danej osoby tylko od razu US przelewa komornikowi całą kwotę?
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

ope123 pisze: 15 maja 2025, 13:01 A co w przypadku gdy zwrot w ogóle nie przychodzi do danej osoby tylko od razu US przelewa komornikowi całą kwotę?
mimo wszystko liczysz do dochodu, nas ich długi nie interesują :lol:
ope123
Stażysta
Kontakt:

Tak ja wiem ze liczę chodzi mi tylko o to ze nie wiem w jakim miesiacu to doliczyc bo nie wiem kiedy by dostali zwrot na konto bankowe bo przeciez wszytsko jest przelewane od razu do komornika
Filimer
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, KDR
Kontakt:

Post autor: Filimer »

ope123 pisze: 15 maja 2025, 13:21 Tak ja wiem ze liczę chodzi mi tylko o to ze nie wiem w jakim miesiacu to doliczyc bo nie wiem kiedy by dostali zwrot na konto bankowe bo przeciez wszytsko jest przelewane od razu do komornika
To może niech wnioskodawca weźmie pismo od komornika o tym kiedy kasa została ściągnięta.
Powinien udzielić takiej informacji.
GKas
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: GKas »

Jeżeli chodzi o zwrot podatku z tytułu ulgi na dzieci to jeżeli wnioskodawca ma troje dzieci i zwrot podatek PIT np 6 500zł a inny wnioskodawca zwrot podatek Pit np.500 zł to są to kwoty które należy doliczyć?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

GKas pisze: 16 maja 2025, 10:16 Jeżeli chodzi o zwrot podatku z tytułu ulgi na dzieci to jeżeli wnioskodawca ma troje dzieci i zwrot podatek PIT np 6 500zł a inny wnioskodawca zwrot podatek Pit np.500 zł to są to kwoty które należy doliczyć?

PIT-37 poz. 144 to wpisujesz jako dochód...jeśli jest jakaś kwota i jeżeli zwrot podatku był wypłacony w 3 miesiącach za które wnioskodawca przedstawia dochody
GKas
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: GKas »

wystarczy jak wnioskodawca wpisze na oświadczeniu kwotę czy bierzecie Pit 37?
ODPOWIEDZ