Ulga prorodzinna i zwrot z podatku
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM.DE
- Kontakt:
Ulga prorodzinna i zwrot z podatku
Witam, zastanawiam się jak doliczacie ulgę prorodzinną osobom, którym całą ulgę prorodzinną zabiera komornik? Mam przypadek osoby, która rozliczyła się w marcu i składa wniosek o dodatek w maju, czy wy liczycie ulgę prorodzinną na miesiąc w którym został złożony pit? Chodzi mi właśnie o takie osoby którym cała ulgę zabiera komornik i nie jest w stanie określić kiedy dokładnie był by ten dochód gdyby nie komornik?
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Re: Ulga prorodzinna i zwrot z podatku
ulge prorodzinna biorę pod uwage jezeli w miesiacach branych pod uwage została faktycznie wypłacona mimo, że zajął ją komornik.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
liczymy miesiąc , w którym była wypłacona, a nie miesiąc w którym się osoba rozliczała-składając pit
-
- Stażysta
- Kontakt:
A co w przypadku gdy zwrot w ogóle nie przychodzi do danej osoby tylko od razu US przelewa komornikowi całą kwotę?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
mimo wszystko liczysz do dochodu, nas ich długi nie interesująope123 pisze: 15 maja 2025, 13:01 A co w przypadku gdy zwrot w ogóle nie przychodzi do danej osoby tylko od razu US przelewa komornikowi całą kwotę?

-
- Stażysta
- Kontakt:
Tak ja wiem ze liczę chodzi mi tylko o to ze nie wiem w jakim miesiacu to doliczyc bo nie wiem kiedy by dostali zwrot na konto bankowe bo przeciez wszytsko jest przelewane od razu do komornika
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, KDR
- Kontakt:
To może niech wnioskodawca weźmie pismo od komornika o tym kiedy kasa została ściągnięta.ope123 pisze: 15 maja 2025, 13:21 Tak ja wiem ze liczę chodzi mi tylko o to ze nie wiem w jakim miesiacu to doliczyc bo nie wiem kiedy by dostali zwrot na konto bankowe bo przeciez wszytsko jest przelewane od razu do komornika
Powinien udzielić takiej informacji.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o zwrot podatku z tytułu ulgi na dzieci to jeżeli wnioskodawca ma troje dzieci i zwrot podatek PIT np 6 500zł a inny wnioskodawca zwrot podatek Pit np.500 zł to są to kwoty które należy doliczyć?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
GKas pisze: 16 maja 2025, 10:16 Jeżeli chodzi o zwrot podatku z tytułu ulgi na dzieci to jeżeli wnioskodawca ma troje dzieci i zwrot podatek PIT np 6 500zł a inny wnioskodawca zwrot podatek Pit np.500 zł to są to kwoty które należy doliczyć?
PIT-37 poz. 144 to wpisujesz jako dochód...jeśli jest jakaś kwota i jeżeli zwrot podatku był wypłacony w 3 miesiącach za które wnioskodawca przedstawia dochody
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
wystarczy jak wnioskodawca wpisze na oświadczeniu kwotę czy bierzecie Pit 37?
Oprócz Ulga prorodzinna i zwrot z podatku - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
poniesione oplaty- pytanie
DM-prywatny najem
weryfikacja ZUS w SYGNITY
Proszę o wyliczenie dodatku
fv woda
ekwiwalent kolejowy
podstawa prawna do zus
Wynagrodzenie za sprawowanie opieki prawnej
zmiany w ustawie o dm
Dodatek mieszkaniowy
Zaległości w opłatach
proszę o sprawdzenie wyliczenia dodatku mieszkaniowego