umieszczenie alkoholika w dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 24 sty 2012, 12:43

mam mały problem...mam w terenie Pana-akloholika, który ma 70 lat. Chcialabym umieścić go w DPS. Pan jest osobą samotną, mieszka w strasznych warunkach,od czasu do czasu odwiedza go bratanek, który tak naprawdę ma go w nosie. To ja co miesiąc muszę za nim latać i wydębiać od niego pieniądze na długi w sklepie, opłacenie prądu itd. chciałabym go umieścic w DPS ale on nie wyraża zgody!!! co mam zrobić? czy umieścić go w dps przez sąd czy ubezwłasnowolnić? nie wiem co mam robić? może ktoś mi coś podpowie...bedę bardzo wdzięczna
~zosia samosia

Napisano: 24 sty 2012, 15:20

POMOCY!!!
~zosia samosia

Napisano: 24 sty 2012, 17:00

dps to nie hotel.
~mikka

Napisano: 24 sty 2012, 17:21

nie powtarzaj się! wiem!!!
~gopsik

Napisano: 25 sty 2012, 9:20

ubezwłasnowolnienie nic nie da bo na siłę go nie utrzymasz a tylko skomplikujesz sytuację. nasze państwo jest nadopiekuńcze. zamiast pomagac tym którzy naprawdę tego potrzebują albo chcą tej pomocy pomagamy i uszczęśliwiamy tych którzy w środowisku czują się dobrze. dlaczego każdego bezdomnego nie umieścić w DPS? przecież też są w potrzebie.jak chce sobie życ w domu to niech sobie żyje. jak narobi długów to ci którzy daja na krechę niech sobie płacą. a prąd na kartę i sprawa załatwiona. w wywiadzie napisz że odmawia wszelkich form pomocy. biegać za alkoholikiem to straszne. daj sobie spokój
~kysa

Napisano: 25 sty 2012, 9:33

ubezwłasnowolnienie nic nie da bo na siłę go nie utrzymasz a tylko skomplikujesz sytuację. nasze państwo jest nadopiekuńcze. zamiast pomagac tym którzy naprawdę tego potrzebują albo chcą tej pomocy pomagamy i uszczęśliwiamy tych którzy w środowisku czują się dobrze. dlaczego każdego bezdomnego nie umieścić w DPS? przecież też są w potrzebie.jak chce sobie życ w domu to niech sobie żyje. jak narobi długów to ci którzy daja na krechę niech sobie płacą. a prąd na kartę i sprawa załatwiona. w wywiadzie napisz że odmawia wszelkich form pomocy. biegać za alkoholikiem to straszne. daj sobie spokój
~kysa

Napisano: 25 sty 2012, 12:31

ma prąd na kartę;) niedawno mu załatwiłam;) a teraz biegam żeby mu ta kartę uzupełniac...i tak w koło Macieju...wiem, ze to walka z wiatrakami ale niestety tak już musi być...
to może jednak ten sąd i dps?
~gopsik

Napisano: 25 sty 2012, 23:30

więc lepiej się pozbyć, płacić i mieć z glowy. Nie zapominaj że dps powinien być ostateczną formą pomocy, kiedy inne zawodzą a nie dlatego, że się zmęczyłaś. A dpsem go uszczęsliwisz? Nie zdziw się jak z niego pójdzie.
~ona

Napisano: 26 sty 2012, 10:26

próbowałam juz wszystkiego! co mam jeszcze zrobić!???! zostawić go na pastwę losu? a później znowu będzie hasło...A GDZIE BYŁA OPIEKA SPOŁECZNA!!! uważam, że ten facet zasłużył na ten dps!!! inaczej tego nie widzę! ma zamarznąć u siebie na schodach pod domem???
~gopsik

Napisano: 26 sty 2012, 12:21

Ubezwłasnowolnienie długo trwa i nie jestem pewnwa czy w sprawie umieszczenia nie odbyłaby się i tak sprawa w sądzie. Lepiej niech MOPS złoży wniosek do sądu rodzinnego o umieszczenie w dps bez zgody w oparciu o przepis art.39 ust 1 ustawy z 19.08.1994 o ochronie zdrowia psychicznego. Dz.U. Nr 111 poz.535.powodzenia
W naszym DPS jest wielu alkoholików, jest to do opanowania w placówce.
~Ewa

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x