DPS jakie kroki - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 sty 2012, 15:30

Proszę pomóżcie mi .... to pierwszy mój przypadek.... osoba chora psychiczni nie nadajaca się do funkcjonowania w środowisku.... rodzina chce ją umieścic w dps.... jak się to odbywa....wiem ,że musi być zgoda sądu na umieszczenie..... a czy ubezwłasnowolnienie też jest konieczne.... osoba ta jest niepoczytalnaa.....
~ja

Napisano: 20 sty 2012, 0:03

jako [pracownik socjalny musisz wystąpić do sądu o umieszczenie danej osoby w DPS bez wyrażenia zgody, do wniosku musisz załączyć zaświadczenie lekarza psychiatry które jest ważne 1 tydzień (lub dwa ni jestem pewna). a w przypadku jeśli osoba jest ubezwłasnowolniona i ustalony jest opiekun prawny to i tak pozostaje nam włożenie wniosku do sądu, bodajże od 2010 opiekunowie prawni nie mają uprawnień do składania wniosków o umieszczenie w DPS.
~kejt

Napisano: 20 sty 2012, 12:02

ok, ale osoba jest niepoczytalna, a sprawa o ubezwlasnowolnienie dopiero w toku..... osoba chora jest w szpitalu w innej miejscowości.... jak rodzina dostarczy mi zgode sądu na umieszenie to kto ma przeprowadzić ten wywiad skoro osoba chora jest w szpitalu? czy pisze wniosek do szpitala by tam przeprowadzili?
~ja

Napisano: 21 sty 2012, 23:18

Wątpię czy szpital zechce robić wywiad, raczej ops z miejsca zamieszkania tej chorej osoby, przynajmniej jest szansa że wywiad powinien być bardziej rzetelny bo na pewno ją dłużej znają.
~ona

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x