umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~Ala

umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny

Post autor: ~Ala »

Proszę o poradę. Mam petenta , lat 50, kawaler, chory na stwardnienie rozsiane. Rodzice nie żyją. Parę lat temu petent przepisał gospodartswo rolne, nowowybudowany bydynek mieszkalny na rzecz siostry i jej męża, którzy zamieszkują w innej miejscowości. Wszystko przekazał aktem notarialnym jako darowiznę. W zamian rodzina miała opiekować się nim w chorobie i niepełnosprawności. Z obowiązku tego nie wywiązują się , nawet go nie odwiedzają. W tej chwili petent ubiega się o umieszczenie i odpłatność w DPS. Ma niewielką renrę inwalidzką. Radziliśmy petentowi cofnąć darowiznę skoro rodzina nie wywiązuje się z zalecenia w akcie notarialnym. Petent nie chce tego zrobić. W tej chwili daliśmy mu opiekunkę . Stan zdrowia się jednak powoli pogarsza i nie długo taka pomoc nie wystarczy. Czy naprawdę nie można egzekwować należytej opieki od rodziny? Mam jeszcze drugie pytanie czy u rodzeństwa robi sie wywiad alimentacyjny. Wydaje mi się , że nie.
~Ala

Re: umieszczenie i odpłatność w DPS a akt notarialny

czy ktoś coś może na ten temat powiedzieć ?
~kaja

Post autor: ~kaja »

mam podobny problem, podobno nie ma alimentacji na rodzenstwo jesli chodzi o dps, mi chodzi o umieszzenie w dps osoby chorej psyczicznie mającej służebnosc mieszkaania, z uwagi na fakt ze osoba ta mieszka sama i nie jest w stanie się soba ,,zająć\"
~Ala

Mój Pan też mieszka sam. W akcie nortarialnym przepisał wszystko za opiekę i pielęgnację. Rodzina nie spełnia żadnych usług. Czy nie można egzekwować tcyh usług. Dlaczego ze środków gminy płacić za DPS , skoro rodzina jest aktem notarialnym zobowiązana do tej pomocy.
~miśka

Post autor: ~miśka »

1. alimentację u rodzeństwa robi się, jeżeli rodzice os. niepełnosprawnej, a za taką należy uważać osobę kierowną do dps, nie żyją.
2. jeżeli w akcie notarialnym zapisano dożywotnią opieke i pielęgnację, a rodzina z tego się nie wywiązuje i nie chce płacić za pobyt w dps, wówczas należy odpłatność policzyć w 100% i decyzję wystawić na osobę, która nie wywiązuje się z dożywocia.
3. mozna wystąpić do sądu o alimentację rodzeństwa na rzecz osoby kierowanej do dps

życzę wszystkim i sobie powodzenia w prowadzeniu tych spraw
~Ala

Miśka dziękuję za radę. Może coś jeszcze być mi doradziła. Jestem w szoku że robi się alimentację u rodzeństwa. Podejrzewam że jak zrobimy alimentację u rodzeństwa to dochody w rodzinie wyjdą poniżej 250% kryterium. Ja czepiałabym się dalej tego aktu notarialnego. Skoro petent nie chce wycować darowizny to tak jakby był zawodwolony z \"tej opieki pielęgnacji rodziny\".
~miśka

Post autor: ~miśka »

akt notarialny musisz mieć obowiązkowo, bo może jest tam zapisane dożywocie
~Ala

Właśnie w akcie jest, że ma mieć zapewnioną opiekę i pielęgnację dożywotnio.
~ewa

Post autor: ~ewa »

Ok. 10 lat temu ciocia przepisała mi kawalerkę, w zamian za piekę. Była i jest w dalszym ciągu osobą niepełnosprawną ruchowo. Przez 10 lat się nią opiekowałam. W chwili obecnej traci wzrok. Nie widzi już na jedno oko, a to kiedy przestanie widzieć na drugie to tylko kwestia czasu (diagnoza okulisty), może to nastapić w każdej chwili. Będzie wymagała usług specjalistycznych (minn dom dla niewidomych), aktualnie porusza się przy pomocy balkonika. Ja nie będę w stanie zapewnić jej należytej opieki. Czy spotka się ona z odmową na umieszczenie w DPS. Część odpłatności musiałaby pokrywać gmina. Ona ma niskie dochody. Czy może ja, moje dochody są na to za niskie. Proszę o informacje co w takiej sytuacji.
~Ala

Ewa-ale przez 10 lat sie opiekowałaś.
A w tym przypadku nie było nawet 1 dnia opieki. Zrozum wszystko przepisał w zamian za opiekę i pielęgnację. W tej chwili gdyby nie opiekunka z GOPS nie miałby kto podać mu szklanki wody. Zdarza się że ten człowiek nie zdaży do toalety, wszystko musi zrobić przy nim opiekunka.
Czy to jest uczciwe ze strony rodziny, która otrzymała cały majątek warty grube miliony ? Czy ta rodzina może spokojnie potrzeć w lustro?
ODPOWIEDZ