umieszczenie w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 lip 2012, 11:56

mam osobę ,która ma w zamian za przekazanie małego gospodarstwa rolnego zobowiązasła się zapewnić jej dożywotnie utrzymanie polegające na przyjęciu go jako domownika ,dostarczaniu wyżywienia ,zapewnieniu odpowiedniej pomocy i pielęgnowaniu w chorobie
Osoba jest ubezwłasnowolniona ,ma ustalonego prawnego
opiekuna i postanowienie sądu o umieszczenie w DPS.osoba ma emeryturę ,z której naliczyć odpłatność .jak potraktować dożywocie.
~m

Napisano: 05 lip 2012, 15:10

moze ktos sie wypowie w tym temacie
~m

Napisano: 05 lip 2012, 17:24

Czy ma to wszystko zapisane notarialnie ,ze będzie otrzymywała taką pomoc?
~mikka

Napisano: 06 lip 2012, 10:18

akt notarialny i właśnie brzmi taki zapis j/w
~m

Napisano: 06 lip 2012, 13:13

Uważam że w tym wypadku można się pokusić o umowę z obdarowanym i częściowo go obciążyć opłatą za dps.
~mikka

Napisano: 06 lip 2012, 14:42

chyba że na drodze sądowej .ale nie wiem jak to zrobić.dobrowolnie nie wyrazi zgody.
~m

Napisano: 12 lip 2012, 13:17

może ktoś się jeszcze wypowie
~m

Napisano: 13 mar 2013, 10:07

Witam. Osoba z chorobą alzheimera, raz z kontaktem, raz bez, ubiega się,(a raczej to jej syn- bo już nie radzi sobie z opieką nad matką,) o umieszczenie w dps. Wydaje mi się, że pownno być ubezwłasnowolnienie i nakaz sądu. Klientka jednego dnia poznaje prac. socjalnego , innego zaś nie pamięta nawet jak sie sama nazywa. Jak postąpić, doradżcie proszę.
~Ala

Napisano: 30 mar 2013, 16:58

do Ala

Z wniosku Ośrodka Pomocy Społecznej Postanowienie Sądu o umieszczeniu w DPS, jesli ma rodzinę to ubezwłasnowolnienie
~123

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem