umieszczenie w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 sty 2016, 15:25

Osoba została umieszczona w DPS w trybie natychmiastowy bez wymaganych dokumentów. W trakcie kompletowania dokumentów osoba zmarła ( przed wydaniem decyzji o skierowaniu i odpłatności). Co robimy dalej ?
1695

Napisano: 27 sty 2016, 12:42

własciwe to już nic... decyzja kierująca i o umieszczeniu powinna być wydana przed umieszczeniem, nawet w ten sam dzień, z rygorem wykonalności. ustawa nie zwalania z wydania tych dokumentów nawet w przypadku pilnego umieszczenia. mowa jest o wywiadzie i załącznikach do wywiadu. teraz nie można wydać już żadnej decyzji bo nie ma strony...
al.a

Napisano: 03 lut 2016, 13:54

Rozporządzenie w sprawie domów pomocy społecznej mówi, że może być osoba przyjęta w trybie interwencyjnym i ośrodek ma 3 miesiące od momentu umieszczenia osoby na skompletowanie dokumentów. A w Waszym przypadku to już nic nie da się zrobić.
Pracownik Socjalny1

Napisano: 03 lut 2016, 15:51

Proszę podpowiedzieć co mogę zrobić w sytuacji gdy żona sklada wniosek o umieszczenie męża w DPS a on nie wyraża zgody. Razem mieszkają , dzieci mieszkają w innych miejscowościach. Jadę robię wywiad i on pisze mi oświadczenie że nie wyraża zgody i wystarczy. Rodzina może złożyć wniosek o ubezwłasnowolnienie i leczyć go jeśli tego wymaga a nie do DPS. Co mogę zrobić w tej sprawie aby im pomóc?
Katarzyna 321

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem