Wraz z siostrami staramy się o umieszczenie chorej psychicznie ubezwłasnowolnionej matki w Dps-ie dla chorych z takim schorzeniem.. W chwili obecnej został złożony wniosek do sądu i urzędu gminy. Niestety obecnie nie mamy możliwości łożenia na pobyt matki. Ja jestem tuż przed obroną pracy mgr i nie pracuję jeszcze (jestem opiekunem prawnym matki), a siostry są studentkami i żyją z renty po zmarłym ojcu. W chwili obecnej nie mamy środków by płacić za utrzymanie matki w ośrodku, ani możliwości by się nią zaopiekować. Czy fakt, że wychowywałyśmy się w rodzinach zastępczych coś w sytuacji zmienia? Docelowo chciałabym się zając chora matka, ale w obecnej sytuacji jest to po prostu niemożliwe..
W związku z tym mam pytanie jaki dochód miałybyśmy spełniać by odciążono nas opłatami? We wrześniu wyszłam za mąż i jak na razie mąż nas utrzymuje, czy jego dochód też będzie brany pod uwagę? Jeśli tak to na jakiej podstawie? Po zmarłym ojcu pozostał dom, który jest niezamieszkany i w przyszłości chciałybyśmy go sprzedać, a część matki chciałybyśmy przekazać jednej z nas, która zobowiąże się opiekować matką na dobudowanie, dokupienie dla niej dodatkowego pokoiku w domu/mieszkaniu, który w przyszłości będzie miała (na dzień dzisiejszy wszystkie jesteśmy na wynajmowanym, a dom ojca jest 500km stąd, jest niezamieszkały). Czy jest to możliwe? Czy będziemy musiały tę cześć oddać DPS-owi?