Umieszczenie w DPS-ie ubezwłasnowolnionej matki... - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 paź 2011, 11:16

Wraz z siostrami staramy się o umieszczenie chorej psychicznie ubezwłasnowolnionej matki w Dps-ie dla chorych z takim schorzeniem.. W chwili obecnej został złożony wniosek do sądu i urzędu gminy. Niestety obecnie nie mamy możliwości łożenia na pobyt matki. Ja jestem tuż przed obroną pracy mgr i nie pracuję jeszcze (jestem opiekunem prawnym matki), a siostry są studentkami i żyją z renty po zmarłym ojcu. W chwili obecnej nie mamy środków by płacić za utrzymanie matki w ośrodku, ani możliwości by się nią zaopiekować. Czy fakt, że wychowywałyśmy się w rodzinach zastępczych coś w sytuacji zmienia? Docelowo chciałabym się zając chora matka, ale w obecnej sytuacji jest to po prostu niemożliwe..
W związku z tym mam pytanie jaki dochód miałybyśmy spełniać by odciążono nas opłatami? We wrześniu wyszłam za mąż i jak na razie mąż nas utrzymuje, czy jego dochód też będzie brany pod uwagę? Jeśli tak to na jakiej podstawie? Po zmarłym ojcu pozostał dom, który jest niezamieszkany i w przyszłości chciałybyśmy go sprzedać, a część matki chciałybyśmy przekazać jednej z nas, która zobowiąże się opiekować matką na dobudowanie, dokupienie dla niej dodatkowego pokoiku w domu/mieszkaniu, który w przyszłości będzie miała (na dzień dzisiejszy wszystkie jesteśmy na wynajmowanym, a dom ojca jest 500km stąd, jest niezamieszkały). Czy jest to możliwe? Czy będziemy musiały tę cześć oddać DPS-owi?
~Amarylis

Napisano: 13 paź 2011, 21:23

Piszesz o kilku sprawach. Do opłaty za dps są dzieci jeżeli mają odpowiedni dochód. w twoim przypadku będa brane pod uwage zarobki męża podzielone na was dwoje i jeżeli twoja część przekroczy 1053 to wtedy gmina może domagać się abyś pokrywała część kosztów w wysokości jaka ci wyszła ponad 1053. Twoje siostry jako samotne musza mieć dla siebie 1431 i jeżeli mają cos ponad to to wtedy moga być zobowiązane do odpłatności za mame zięć nie jest zobligowany do płacenia za teściową.
Co do sprzedaży domu to najpierw musicie przeprowadzić postępowanie spadkowe, nie możecie też decydować o części domu mamy. Na każdy ruch musisz miec zgodę sądu. Jak sprzedacie dom to z częśći mamy będzie ona przez rok ponosiła odpłatności za dps. Jej pieniądze ze sprzedaży zostaną dodane do dochodu podzielone przez 12 miesięcy i z tego 70% przez rok na odpłatność. wiem że to jest zawiłe ale jak chcesz jeszcze coś wiedzieć to pisz.
~mikka

Napisano: 14 paź 2011, 18:06

Jak na razie mój mąż tylko zarabia, a ja nie pracuje więc nawet jeśli nam to przekroczy to będziemy musieli płacić? Nie mam nic przeciwko temu, ale jednak to są jego pieniądze i nie chciałabym żeby miał do mnie żal, że musi płacić za moja mamę...
Moje siostry maja ledwo połowę z tego, więc raczej odpadają z płacenia za DPS.
Czyli gdyby znalazł się kupiec na dom muszę wystąpić do sądu o pozwolenie na sprzedaż domu i tyle? Postępowanie spadkowe matka przeprowadziła 20 lat temu, gdy jeszcze była zdrowa. Na orzeczeniu sądu jest zapis, że dziedziczymy po ojcu wszystkie 4 w równych częściach.
Nikt tego nie ruszał, bo nie było potrzeby sprzedawania tego, a my byłyśmy dziećmi, ale w ubiegłym roku najmłodsza siostra skończyła 18 lat i chciałybyśmy się tym podzielić.. Załóżmy, że sprzedamy jakąś cześć z tego co mamy za powiedzmy 400 000 zł. Na każdą z nas wypada zatem po 100 000. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale miałaby oddać 70 000?!
~Amarylis

Napisano: 19 paź 2011, 13:01

A co szkoda pieniążków dla matki?
~Zuza 32

Napisano: 19 paź 2011, 22:36

Nie tylko przez rok pełne koszty utrzymania
~mikka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x