umorzenia - do pana Elmera i innych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 paź 2015, 17:25

Witam Pana Elmer i wszystkich innych. Przejdę od razu do rzeczy. 1. Czy te tytuły umorzone które do nas spływają mamy umarzać w systemie?? czy ich umorzenie wpłynie na stan zadłużenia dłużnika? 2. Jeżeli US wrócił nam tytuły za okresy od 2011 do 2014(nie wiem co z poprzednimi okresami czy już były
umorzone czy jeszcze nam coś doślą)a wierzycielka ma płacony fundusz od 2008 r do nadal to w przyłączeniu do egzekucji przyłączam tylko te okresy które dotyczą umorzenia z US tj. od 2011-2014? 3. Okresy umorzone z US mają jakoś tam kwotę do zwrotu i odsetki, a co z tymi okresami świadczeniowymi gdzie nie ma umorzonych TW a jest zadłużenie?
Prośbę o pomoc motywuję tym, iż mam już nerwicę i schudłam ze stresu 10 kg od tych całych zmian bo chce by było dobrze. Wiem, że każdy z państwa ma dużo pracy i swoje zadania ale może ktoś mi to wytłumaczy. Proszę.
gops23

Napisano: 21 paź 2015, 7:33

1. Czy te tytuły umorzone które do nas spływają mamy umarzać w systemie??
nie widzę takiej potrzeby.

Czy ich umorzenie wpłynie na stan zadłużenia dłużnika?
nie

2. Jeżeli US wrócił nam tytuły za okresy od 2011 do 2014(nie wiem co z poprzednimi okresami czy już były
umorzone czy jeszcze nam coś doślą)a wierzycielka ma płacony fundusz od 2008 r do nadal to w przyłączeniu do egzekucji przyłączam tylko te okresy które dotyczą umorzenia z US tj. od 2011-2014?
W teorii występujesz o przyłączenie/wszczęcie w tym przypadku gdy kiedykolwiek było umorzone przez US. Ja jednak się tym nie przejmuję. Nie mam ani ochoty sprawdzać ani szukać co było kiedy umorzone. Nie ma to żadnego znaczenia. A w przypadku występowania o przyłączenia za okres np. 2 i 4 mam wielki burdel przy rozliczeniach.

3. Okresy umorzone z US mają jakoś tam kwotę do zwrotu i odsetki, a co z tymi okresami świadczeniowymi gdzie nie ma umorzonych TW a jest zadłużenie?
to samo. Występujesz na tych samych zasadach

PS. zzjedz coś bo te 10 kg mnie martwi. Mąż/chłopak się o twoj kości będzie obijał a to nie jest przyjemne
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2015, 7:47

NERWICE TO KAŻDY ZWYKŁY PRACOWNIK FUNDUSZU MA - WITAJ W KLUBIE!
wika2

Napisano: 21 paź 2015, 7:57

ja piję piwo i nie mam nerwicy :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2015, 8:20

Wow, 10 kg, szacun! Na mnie nawet zmiany nie chcą wpłynąć :D

Ja robię umorzenia w systemie a to dlatego, że muszę jakość dojść do ładu z syfem, który mam w szafach i w kompie.
Jednakowoż widzę jakieś światełko w tunelu, pierwsze wnioski za mną.

Wszczęcia/przyłączenia - czytałam już ze 20 tematów na forum, w każdym jest inaczej. Przyłączenia robię wtedy, gdy egzekucja była prowadzona przez komornika sądowego, czyli praktycznie do wszystkich.
Wszczęcia robię dla sądów i zastanawiam się nad tymi, których już nie mam w tym okresie. Tylko to jest trochę bzdura, bo np. wierzycielka nie pobiera FA od 3 okresów świadczeniowych ale całkiem możliwe jest, że bierze w innej gminie, nie wnikam. Ja się wtedy tylko przyłączam.

Zresztą. Robię na pałę, jak uważam. Jeśli się okaże, że źle, to next time zrobię to prawidłowo. Komornicy i tak mają w nosie nasze wnioski, bo oni prowadzą swoją egzekucję i już.
kawa i ciasto

Napisano: 21 paź 2015, 8:44

Dziękuję bardzo, co do mojego jedzenia to staram się jeść na przymus a mój narzeczony mówi, że kocha mnie nawet z kościstym ciałem :P
odnośnie pkt. 3. W jednym wniosku wpisuję należność główną mino, że mam zwrot tytułów za 4 ostatnie okresy a jeszcze poprzednich nie mam? czy robię 2 oddzielne wnioski jeden za okresy umorzonych tytułów i 2 za to co zostało za poprzednie okresy gdzie nie ma tytułów?
I jeszcze jedno: jak mi US jeszcze nic nie przysłał a uprawomocniła mi się decyzja o FA to wysyłam wniosek do komornika o przyłączenie do egzekucji za okres świadczeniowy 2014/2015 i dopisuję jakieś zdanie o tym, że przyłączenie za poprzednie okresy nastąpi w momencie zwrotu umorzonych tytułów wykonawczych??
gops23

Napisano: 21 paź 2015, 8:55

Chce Ci się bawić w tyle wniosków? Połapiesz się później?
Spokojnie poczekaj na umorzenia tych okresów i zrobisz całość.
Możesz też robić zgodnie z radą Elmera i nie czekać na tamte umorzenia (i tak przyjdą a KS nie ma wiedzy na ich temat), robić wnioski - ja tak zrobiłam wczoraj z jednym dłużnikiem.

Ja nie robię przyłączeń za okresy, robię całą należność główną i osobno odsetki na dzień wystawienia wniosku. KS i tak ma decyzje za poprzednie okresy, dla mnie robienie wniosku na tych zasadach to dublowanie i strata czasu. MOJEGO cennego czasu :D
kawa i ciasto

Napisano: 21 paź 2015, 9:47

czyli jak nie ma jeszcze umorzenia tytułów to czekam aż mi je przyślą mimo tego, że mam uprawomocnioną decyzję do komornika. ewentualnie nie czekam na tytuły tylko wysyłam zadłużenie bo i tak skarbówka potem mi je dośle.
sylwia01

Napisano: 21 paź 2015, 13:13

Dziękuję bardzo za radę :)
gops23

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x