Umorzenie art. 30 ust. 1 OWD POMOCY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 maja 2016, 16:03

Dostałam pismo z OWW, bo dłużnik na moim terenie, przekazanie podania wg właściwości. Dłużnik chce umorzenia 30%. Jak to wygląda: wystąpiłam do Komornika i OWW. Mam już odpowiedzi. Art. 30 ust. 1 mówi, że organ może umorzyć jeśli egzekucja jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie mniej niż wysokość zasądzonych alimentów. Jakie potrącenia komornicze biorę pod uwagę: to co potrąci komornik, czy to co komornik przekaże na poczet wypłaconych świadczeń z Fa? Bo jeśli to co przekaże to nie spełnia warunku. A jeśli to co potrąci z pensji, to jak technicznie umorzyć? W decyzji napisać, że 30% tego co wypłacili i niech się OWW martwi, bo przecież ja zadłużenia nie mam? Pomóżcie, bo nigdy nie robiłam czegoś podobnego.
ja:(

Napisano: 11 maja 2016, 10:48

skoro jesteś owd, to chyba ust. 1 nie ma tu zastosowania, tylko ust. 2. (?) Też akurat borykam się z dwoma wnioskami o umorzenie, MASAKRA
miniatura

Napisano: 11 maja 2016, 10:52

Nie, sorry, namieszałam, ja jestem OWW. U Ciebie jest ok. Nie wiem tylko, czemu Tobie przesłali ten wniosek?
miniatura

Napisano: 11 maja 2016, 11:06

Bo zgodnie z ustawą my, jako OWD, możemy umorzyć jeśli egzekucja jest skuteczna. Raz miałam taki przypadek i modliłam się w duchu, żeby nie spłacał, i chwała Bogu, nie spłacał. Miałam odmowę, nasmarowałam uzasadnienie i nawet się nie odwołał. A teraz dłużnik spłacał, ale nasunęła mi się wątpliwość: jaką wysokość alimentów mam brać pod uwagę, to co komornik potrącił z pensji, czy to co przekazał na pokrycie świadczeń wypłaconych, bo wtedy będzie odmowa. Nie wiem nawet jak się za to technicznie zabrać, bo jeśli odmowa to sprawa jasna, a jeśli umarzamy to jak? 30% czego, jak nie mamy zadłużenia. Leży mi to na sercu, a już raz przedłużałam termin załatwienia sprawy, a wraz nie wiem jak to zrobić. Wertuję forum i nic..............

Napisano: 11 maja 2016, 11:18

No ale skoro dłużnik napisał o umorzenie do oww, to mogli to rozpatrzyć z art. 30 ust 2, tak? Po co odsyłali Tobie? Art 30 ust 2 też m.in. mówi o umorzeniu. Co Ty o tym myślisz, bo głupieję już zupełnie?
miniatura

Napisano: 11 maja 2016, 11:33

Myślę, że ktoś go w ogóle poduczył, bo miał pięknie napisane podanie : "zgodnie z art. 30 ust. 1". On kiedyś do mnie dzwonił i ja go odesłałam do OWW, a myślę, że oni, jak on się tam udał, kazali mu napisać, żebyśmy to my, jako OWD, umorzyli. Spychologia, czyż nie? Tylko cały czas mnie nurtuje ta wysokość: nie orientujesz się MINIATURO, czy te alimenty, co Komornik wyegzekwuje nas interesują, a nie to, jak rozdysponuje kasą od dłużnika? Bo jeśli nie interesuje nas podzielona kasa, to dwa miesiące (przez te 3 lata) będzie miał w mniejszej kwocie niż zasądzone miesięczne alimenty.

Napisano: 11 maja 2016, 11:54

Myśle, że w tej sytuacji dec odmowna. Nie możesz sobie "uznaniowo" tutaj rozpatrzyć, masz dokładne wytyczne w art.30.1.1. Ja osobiście dałabym odmowną. Trudno, niech się odwoła, ale bezpieczniej nie brać tego na siebie.
Ps. A wydawałaś odmowne o umorzenie jako oww?
MINIATURA

Napisano: 11 maja 2016, 12:34

Miałam jako OWD i zwykłym pismem odpisałam. Decyzją odmawiałam jako OWW raz rozłożenia na raty i raz umorzenia odsetek, ale tu było prosto, bo nie płacili. Dzięki za zainteresowanie, będzie odmowa i niech się dzieje wola nieba - najwyżej się odwoła.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x