Mam pytanie odnośni umorzenia długu:
Dłużnik, od lat przebywa za granicą.
Wierzycielka dawno dawno temu pobierała u nas fundusz alimentacyjny.
Dłużnik nigdy nic nie wpłacał. Niedawno wnioskował o umorzenie długu w związku z pogarszającym się stanem zdrowia-dostał odmowe.
Teraz przyjechał do nas osobiście, mówiąc, że jest w stanie wpłacać po parę złotych i co ma dokładnie zrobić żebym mu ten dług umorzyła, bo on jest w bardzo ciężkiej sytuacji zdrowotnej itd.
Umorzenie długu w jakich sytuacjach?
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Umorzenie długu w jakich sytuacjach?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2022, 14:53 przez Kowalik15, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Re: Umorzenie długu w jakich sytuacjach?
Chodzi mi dokładnie o Art. 30. ust 2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
Co mam rozumieć przez sytuację rodzinną i dochodową. Wydaje mi się, że w moim przykładzie nie ma jakiś specjalnych przesłanek do umorzenia..
Co mam rozumieć przez sytuację rodzinną i dochodową. Wydaje mi się, że w moim przykładzie nie ma jakiś specjalnych przesłanek do umorzenia..
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/KDR/UO/DM
- Kontakt:
Re: Umorzenie długu w jakich sytuacjach?
Pierwsza sprawa to wywiad środowiskowy.
Potem musi udokumentować swoją złą sytuację, czyli zaświadczenie lekarskie, ew. orzeczenie, rachunki, dochody itd. Muszą być istotne argumenty żeby umorzyć.
Potem musi udokumentować swoją złą sytuację, czyli zaświadczenie lekarskie, ew. orzeczenie, rachunki, dochody itd. Muszą być istotne argumenty żeby umorzyć.
Oprócz Umorzenie długu w jakich sytuacjach? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Wniosek dłużnika z zagranicy o umorzenie funduszu
de Charette proszę o pomoc
Nienależnie pobrane ulubione
NP
przyznanie decyzji FA odrazu info do komornika czy po uprawomoc. sie decyzji?
Elektroniczny tytuł wykonawczy
13 emerytura kwota
uzysk
13 i 14 renta i emerutura
Alimenty dla wierzyciela problem!!!
postanowienie o podwyższeniu alimentów
Alimenty otrzymane z sądu
czy ponownie uznać za uchylającego się???
Organ Właściwy dłuznika
kto powinien być wnioskodawcą
Kogo wpisujemy do Krajowego Rejestru Zadłuzonych ?