umorzenie kwoty nienaleznie pobranego FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 lip 2016, 11:52

Witam
czy ktoś z Was umarzał juz nienależnie pobrane świadczenia FA?? u mnie nigdy tego nie robiliśmy, aż nastał ten dzień, kiedy to sprawa dotyczy bardzo biednego chłopaka, uczciwego i bardzo chorego. chcemy mu umorzyć nienależnie pobrane świadczenia za 4 miesiące. jakie kryteria brane są pod uwagę? czy trzeba miec wewnętrzne zarządzenie i regulamin w tej sprawie?? napiszcie cokolwiek co nakieruje mnie na prawidłowe załatwienie tej sprawy. prosze i z góry dziękuję za jakiekolwiek wsparcie ;)
pozdrawiam!
Cocolili
Praktykant
Od: 03 lut 2016, 11:05
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2016, 12:16

Co do zarządzeń czy regulaminów to chyba nie jest to wymagane, ale nie wiem na pewno, u nas nie ma takich rzeczy. On musi koniecznie napisać wniosek z prośbą o umorzenie, musi szczegółowo opisać swoją sytuacje, że jest chory, ponosi duże wydatki na leki (dobrze żeby miał faktury, co do paragonów to nie wiem czy mogą być), jeśli był w szpitalu lub ma iść, to jakieś skierowanie, wypisy, pewnie nie pracuje, to może być decyzja z PUP że jest bezrobotny, wydatki mieszkaniowe (kwity za prąd, wodę, gaz). korzysta z jakiejś pomocy społecznej? Trzeba napisać jeśli tak to z jakiej i w jakiej wysokości, ale że to nie starcza. Mieszka sam czy z kimś? Jeśli sam to że wszystkie opłaty spadają na niego, że nie może podjąć pracy. Nie wiem co by jeszcze.
kasiek17

Napisano: 04 lip 2016, 12:25

Dziękuję kasiek17 ;)
mój Kierownik chce zeby wszystko było na tip top i muszę mieć pewność jak tą procedurę przeprowadzic....na jakiej zasadzie komus umarzam a komus innemu odmówię??
sytuacja jest naprawdę bez wątpliwości do umorzenia. chodzi tylko o to zeby nikt nam nie zarzucił że zrobiliśmy postępowanie z pominięciem jakiejs procedury, czy coś :P
jezeli znajdzie sie ktos kto umarzał nienaleznie pobrane i miał kontrolę, albo słyszał o jakichs praktykach w tej sprawie to PROSZE o kontakt ;)
Cocolili
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2016, 14:54

Pewnie przesadzam i może jestem przewrażliwiona i szukam dziury w całym. ale myslicie ze jak osoba która pobrala nienaleznie świadczenia fa i przedstawi swoją syt. finansową i rodzinna to bez żadnych większych zarządzeń, uchwał itp. mogę normalnie decyzją umorzyć te należności?? Mój kierownik mówi ze tak poprostu-nie można..... chce żebym przedstawiła kryteria i zasady umarzania w takiej sytuacji....no szok. uparł się i już
Cocolili
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2016, 14:53

Na wniosek wszczynam postępowanie, następnie zlecam przeprowadzenie wywiadu celem ustalenia sytuacji materialnej i zdrowotnej rodziny( faktury za opłaty , zaświadczenia i ewentualnie historia choroby lub orzeczenia.Wnikliwe i rzetelne przeprowadzenie postępowanie w sprawie, a następnie wzywam do zapoznania się z dokumentami w sprawie, po czym wydaje decyzję.
biedroneczka III

Napisano: 08 lip 2016, 9:13

art. 23 ust. 8. Organ właściwy wierzyciela, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń wraz z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.

Umarzałam w tamtym roku nienależnie pobrany FA. Sytuacja finansowa schodzi tu na drugi plan ponieważ te "szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny" nie dotyczą tylko kasy. Tutaj raczej chodzi o stan rodzinny, zdrowotny, wiek i zdolność do podjęcia zatrudnienia. I tam trzeba szukać tych szczególnych okoliczności, bo występowanie samej tylko trudnej sytuacji finansowej nie stanowi wystarczającej przesłanki do umorzenia. Ważna sprawa jest też taka, że nie może spłacić tego długu zarównio teraz jak i wykluczona jest ewentualność spłaty nienależnie pobranego FA w przyszłości.

Krótko mówiąc najlepiej gdy występuje jakaś choroba, które uniemożliwia podjęcie zatrudnienia, albo generuje koszty itp. na samą cieżką sytuację finansową nie umarzaj :)
Ilo

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x