umorzenie nalezności - dłuznik w więzieniu

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
katy188
Referent
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
Kontakt:

umorzenie nalezności - dłuznik w więzieniu

Post autor: katy188 »

Witam. Proszę o pomoc !!! Dłużnik alimentacyjny odbywa kare pozbawienia wolności i złożył wniosek o umorzenie należności. Wysłałam do niego wezwanie o złożenia oświadczenia majątkowego, o złożenie oświadczenia o sytuacji rodzinnej o stanie zdrowia itp, wysłałam tez do tego aresztu śledczego gdzie dłużnik przebywa z zapytaniem o kilka rzeczy...ale odpisali, że nie mogą na mojej podstawie prawnej odpowiedzieć. Czy ktoś prowadził postępowanie o takie umorzenie? Gdzie można napisać, żeby uzyskać jakieś informacje dodatkowe. Czy wysyła się pracownika socjalnego z OPS gdzie jest ten areszt na wywiad? Jest to prawidłowe? Jakieś pomysły jak przeprowadzić gromadzenie dokumentacji, by wydać decyzję?
A.Panek
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: umorzenie nalezności - dłuznik w więzieniu

Post autor: A.Panek »

miałam taki przypadek ale ZK normalnie odpisał np. że Dłużnik nie pracuje w więzieniu
Kleopatra80
Referent

Post autor: Kleopatra80 »

na pewno do komornika dot. jego wpłat
a jakim ogranemu jest OWD czy OWW?
katy188
Referent
Kontakt:

OWW. A jaka podstawa prawna? Na jakiej podstawie prawnej mozna uzyskać te informacje?
katy188
Referent
Kontakt:

A.Panek pisze: 02 cze 2021, 7:48 miałam taki przypadek ale ZK normalnie odpisał np. że Dłużnik nie pracuje w więzieniu
Mogłabym prosić o podanie podstawy prawnej do pozyskania takich informacji z ZK?
A.Panek
Stażysta
Kontakt:

katy188 pisze: 02 cze 2021, 12:50
A.Panek pisze: 02 cze 2021, 7:48 miałam taki przypadek ale ZK normalnie odpisał np. że Dłużnik nie pracuje w więzieniu
Mogłabym prosić o podanie podstawy prawnej do pozyskania takich informacji z ZK?

Wysyłaliśmy wniosek o udostępnienie danych z taką podstawą prawna:
art. 6 ust. 1 lit. c) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, art. 22 ustawy
z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2020 r. poz. 808 ze zm.)

i pytaliśmy dokładnie o:
- udzielenie informacji, czy Pan X kiedykolwiek starał się podjąć zatrudnienie
w Areszcie Śledczym w ......... ul. ..., jeżeli tak to proszę o wskazanie okresu zatrudnienia ww. osoby,
- udzielenie informacji czy Pan X był kiedykolwiek zatrudniony odpłatnie
lub nieodpłatnie w ww.jednostce,
- udzielenie informacji, czy istnieje możliwość zatrudnienia Pana X
w ww.jednostce.
Kleopatra80
Referent

już lepiej by było użyć art.30 ust.2 w celu ustalenie sytuacji dochodowej dłużnika
A.Panek
Stażysta
Kontakt:

Kleopatra80 pisze: 02 cze 2021, 13:35 już lepiej by było użyć art.30 ust.2 w celu ustalenie sytuacji dochodowej dłużnika
Zdecydowanie przychylam się ku Twojej wersji :)
Robiłam tak jak poprzedniczki, nie koniecznie dobrze...
katy188
Referent
Kontakt:

Kleopatra80 pisze: 02 cze 2021, 13:35 już lepiej by było użyć art.30 ust.2 w celu ustalenie sytuacji dochodowej dłużnika
napisałam do ZK taki wniosek właśnie z uzyciem w podst. pr. art. 30 ust. 2 ustawy oraz art. RODO, i napisali, że brak podstawy prawnej do udzielenia mi takich informacji :( dlatego juz nie wiem
Kleopatra80
Referent

katy188 pisze: 02 cze 2021, 14:50
napisałam do ZK taki wniosek właśnie z uzyciem w podst. pr. art. 30 ust. 2 ustawy oraz art. RODO, i napisali, że brak podstawy prawnej do udzielenia mi takich informacji :( dlatego juz nie wiem
bo my właściwie to nie mamy żądnej podstawy prawnej żeby się pytać o dłużnika i w tym cały problem
ODPOWIEDZ