Zgon dłużnika - uchylenie czy wygaszenie decyzji?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA/ZUS
- Kontakt:
Zgon dłużnika - uchylenie czy wygaszenie decyzji?
W przypadku zgonu dłużnika robicie uchylenie decyzji przyznającej FA czy wygaszenie?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Zgon dłużnika - uchylenie czy wygaszenie decyzji?
uchylenie .
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR SW FA
- Kontakt:
jeżeli dłuznik zmarł 06.11.2021 r. a jeszcze nie robiłam wypłaty to czy za listopad się nalezy? jak to wygląda?
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja bym nie wypłacałaIza11 pisze: 12 lis 2021, 12:06 jeżeli dłuznik zmarł 06.11.2021 r. a jeszcze nie robiłam wypłaty to czy za listopad się nalezy? jak to wygląda?

Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Starszy referent
- Kontakt:
nie??????? a dlaczego????????? jaka podstawa prawna? świadczenie nie jest podzielne.... nie należy się za ten miesiąc jeszcze????
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Ja bym wypłaciła, wobec tego, że świadczenie jest niepodzielne i przysługiwało przez te kilka dniIza11 pisze: 12 lis 2021, 13:47 nie??????? a dlaczego????????? jaka podstawa prawna? świadczenie nie jest podzielne.... nie należy się za ten miesiąc jeszcze????
-
- Starszy referent
- Kontakt:
no własnie... ja tez tak myślę.... ale może jeszcze ktoś by się wypowiedział, żeby zebrać różne opinie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze
- Kontakt:
My robimy tak samo jak wy: czyli nie dzielimy świadczenia, wygaszamy od miesiąca następującego po zgonie.
Ale mam inny problem, a mianowicie co wysyłacie do komornika??
Czy samą informację o zgonie dłużnika wraz z aktem zgonu (jeśli go mamy), czy dopiero prawomocną decyzję uchylająca wierzycielki?
Ale mam inny problem, a mianowicie co wysyłacie do komornika??
Czy samą informację o zgonie dłużnika wraz z aktem zgonu (jeśli go mamy), czy dopiero prawomocną decyzję uchylająca wierzycielki?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚR/500+
- Kontakt:
My nie wypłacamy bo komu przypiszesz dług za ten wypłacony miesiąc ? Nie ma osoby zobowiązanej do alimentów na ten dzień to nie ma wypłaty, to tak jak z zasiłkiem pielęgnacyjnym, który też nie jest podzielny, ale osoba zmarła więc jej nie wypłacaszIza11 pisze: 12 lis 2021, 13:47 nie??????? a dlaczego????????? jaka podstawa prawna? świadczenie nie jest podzielne.... nie należy się za ten miesiąc jeszcze????
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
No dobra, ale co ma tak naprawdę data wypłaty do prawa do świadczenia? To nie jest sztywna ustawowo ustalona data, więc w identycznych stanach faktycznych będziemy tu różnicować sytuację osoby uprawnionej do świadczeń w zależności od tego kiedy organ wypłaca świadczenia.Referentka_ pisze: 28 gru 2021, 12:46My nie wypłacamy bo komu przypiszesz dług za ten wypłacony miesiąc ? Nie ma osoby zobowiązanej do alimentów na ten dzień to nie ma wypłaty, to tak jak z zasiłkiem pielęgnacyjnym, który też nie jest podzielny, ale osoba zmarła więc jej nie wypłacaszIza11 pisze: 12 lis 2021, 13:47 nie??????? a dlaczego????????? jaka podstawa prawna? świadczenie nie jest podzielne.... nie należy się za ten miesiąc jeszcze????
Oprócz Zgon dłużnika - uchylenie czy wygaszenie decyzji? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
kancelaria adwokacka dłużnika
mediacja - obniżenie alimentów
UMORZENIE PRZEC ORGAN DŁUŻNIKA
Dłużnik dał wierzycielce pieniądze
Uzysk i jednoczesnie nienalęznie pobrane a kpa
Syndyk, postępowanie w sądzie
zabezpieczenie kosztów dziecka i co dalej
książki, komentarze do ustawy godne polecenia
dłużnik wyprowadził się, a wydałam wniosek o zatrz. prawa jazdy
umorzenie nalezności - dłuznik w więzieniu
Niepełnosprawny dłuznik na rencie z ZUS
uslugi grupowe - problem z przeslaniem sprawozdania
13 emerytura
wniosek o ustalenie adresu
Dłużnik dokonał całkowitej spłaty, co dalej?
Inny adres dłużnika