Pierwszy raz mam taki przypadek, więc proszę o pomoc. Pani miała nienależnie pobrane świadczenie pielęgnacyjne, napisała prośbę, żeby umorzyć jej odsetki, a należność główną spłaci w całości, jej prośba została rozpatrzona pozytywnie, spłaciła należność główną w całości, czy żeby umorzyć jej odsetki mam wydać jej decyzję?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
No właśnie, nasz kierownik uznał, że odsetki tez można uznać, że można je umorzyć w całości lub w części, mam polecenie kierownika na piśmie, że mam umorzyć odsetki, więc umarzam, tylko teraz zastanawiam się czy wydać decyzję...
No właśnie... to powiedz kierownikowi, że nie ma racji i nie można umorzyć samych odsetek i nawet jeśli technicznie to zrobicie, to nie ma to żadnego skutku prawnego - kobieta dalej będzie miała odsetki do spłaty. Jeśli to wyjdzie za kilka lat to będą odpowiednio większe. Zgodnie z przepisami, można jej umorzyć część należności, a wtedy odsetki zmniejszą się proporcjonalnie.