umorzenie odsetek od NP - wierzyciel. PROSZĘ O POMOC - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 paź 2014, 10:43

Witam,
kobietka miała decyzję o Np i zwrocie itd. spłaciła całość zobowiązań. Dzisiaj wpłynęło do mnie pismo z prośbą o umorzenie odsetek. Powiedzcie mi czy mam jej odmówić pismem czy decyzją? Wiem że nie mogę umorzyć samych odsetek. ale nie wiem jak mam tą odmowę napisać.
*M*

Napisano: 29 paź 2014, 11:00

Otrzymywane wpłaty należało rozliczać proporcjonalnie na należności główne i odsetki.
Nie może powstać taka sytuacja, że zostaną do zapłacenia same odsetki.
BDMB

Napisano: 29 paź 2014, 11:27

ja mówię tutaj o wierzycielce która pobierała FA i musiała zwrócić pieniądze bo brała od komornika FA. dostałam decyzję o NP a odsetki wylicza się po spłacie NP. wiec jak spłaciła to dostała pismo ile ma odsetek i wtedy napisała prośbę o umorzenie. nie chodzi tu o dłużnika
*M*

Napisano: 29 paź 2014, 11:28

wpłaciła całość jednorazowo
*M*

Napisano: 29 paź 2014, 12:17

czy ktoś jeszcze podpowie?
*M*

Napisano: 29 paź 2014, 12:27

Należności z tyt. NP są to niepodatkowe należności budżetowe do których stosuje się odpowiednio przepisy III działu ustawy Ordynacja podatkowa ( patrz art 67 ustawy o finansach publicznych) a tam jest napisane, że gdy wpłata nie pokrywa należności głównej wraz z odsetkami to należy ją rozdzielić proporcjonalnie na należność główną i odsetki.

Błędem jest rozliczanie należności z tyt. odsetek dopiero po spłacie należności głównej.
BDMB

Napisano: 29 paź 2014, 12:45

*M* pisze:ja mówię tutaj o wierzycielce która pobierała FA i musiała zwrócić pieniądze bo brała od komornika FA. dostałam decyzję o NP a odsetki wylicza się po spłacie NP. wiec jak spłaciła to dostała pismo ile ma odsetek i wtedy napisała prośbę o umorzenie. nie chodzi tu o dłużnika
Czyli zrobiliście to niezgodnie z prawem i macie problem.
Taka sytuacja nie powinna powstać więc wyjścia zgodnego z przepisami nie ma. Co już nie zrobisz będzie błędem i zostanie zausterkowane podczas kontroli.
Raa

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x