umorzenie postępowania egz. z Urzędu S. ŚwiadczeńNienależ.Pobr - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 lut 2020, 11:46

hejka, dostałam postanowienie z US o umorzeniu postępownaia egz. dot ŚNP z funduszu, jako przedawnione, bo nie można było ściagnąć należności.
Zrobiłam w Sygnity w Windykacji umorzenie tytułu wykonawczego, ale nadal mi wyskakuje ta zaległość w sprawozdaniu z funduszu. Co zrobić żeby już nie wychodziły tam zaległośći?
Monia1234
Stażysta
Od: 15 lis 2017, 15:16
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 lut 2020, 21:00

Hejka,
w FA jestem od niedawna, ale zajmowałam się egzekucją ŚR/FA/ŚW jeśli miałaś wystawiony tytuł egzekucyjny a US umorzył postępowanie to umorzyłaś to postępowanie w zakładce windykacja (czyli jak gdyby zakończyłaś działanie urzędu skarbowego z powodu przedawnienia roszczenia), ale nie oznacza to, że US umorzył dług tej osobie która nienależnie pobrała świadczenia, więc dalej ci to wisi jako nienależnie pobrane.
Teraz musiałabyś znaleźć jakieś przepisy, żeby to swoją decyzją umorzyć/wygasić (nie wgryzłam się jeszcze w FA na tyle, żeby Ci podpowiedzieć) tej osobie, która nieprawidłowo pobierała i jako przyczynę podać przedawnienie roszczenia. Wtedy powinno Ci to zejść z długu tej osoby.

Ja miałam podobnie z tytułem do 500+ (US umorzył postępowanie ale jako przyczynę podał nieściągalność należności i u siebie zamknął sprawę) u mnie kobiecie nadal wisi dług i jak tylko podejmuje gdzieś pracę to ja wysyłam kolejny tytuł do US (z tym, że u mnie nie ma przedawnienia roszczenia).

Tak ja to rozumuję.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 02 kwie 2020, 11:09

Silvio pisze:
17 lut 2020, 21:00

DZIEKUJĘ BARDZO, TYLKO W SYGNITY NIE MA ZA BARDZO JAK UMORZYĆ TĄ DECYZJĘ :(

Hejka,
w FA jestem od niedawna, ale zajmowałam się egzekucją ŚR/FA/ŚW jeśli miałaś wystawiony tytuł egzekucyjny a US umorzył postępowanie to umorzyłaś to postępowanie w zakładce windykacja (czyli jak gdyby zakończyłaś działanie urzędu skarbowego z powodu przedawnienia roszczenia), ale nie oznacza to, że US umorzył dług tej osobie która nienależnie pobrała świadczenia, więc dalej ci to wisi jako nienależnie pobrane.
Teraz musiałabyś znaleźć jakieś przepisy, żeby to swoją decyzją umorzyć/wygasić (nie wgryzłam się jeszcze w FA na tyle, żeby Ci podpowiedzieć) tej osobie, która nieprawidłowo pobierała i jako przyczynę podać przedawnienie roszczenia. Wtedy powinno Ci to zejść z długu tej osoby.

Ja miałam podobnie z tytułem do 500+ (US umorzył postępowanie ale jako przyczynę podał nieściągalność należności i u siebie zamknął sprawę) u mnie kobiecie nadal wisi dług i jak tylko podejmuje gdzieś pracę to ja wysyłam kolejny tytuł do US (z tym, że u mnie nie ma przedawnienia roszczenia).

Tak ja to rozumuję.
Monia1234
Stażysta
Od: 15 lis 2017, 15:16
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x