Rozłożenie na raty nienależnie pobrany fundusz alimetacyjny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 19 lut 2020, 8:36

Witam,
mógłby ktoś naprowadzić? Pani ma nienależnie pobrany fundusz z 4 lat, przyniosła podanie o rozłożenie długu na raty. Może ktoś podpowie krok po kroku co dalej? Świeżynka z Fa :(
ŚRFA3
Praktykant
Od: 18 lut 2020, 17:14
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 19 lut 2020, 10:40

wniosek o wywiad do pracowników spocjalnych, w celu sprawdzenia jaka jest sytuacja rodzinna. I jeśli zachodzą przesłanki do rozłożenia decyzja o rozłożeniu na raty.
Ania8311
Praktykant
Od: 31 lip 2019, 7:26
Zajmuję się: FA KDR

Napisano: 19 lut 2020, 10:47

żaden wniosek do pracowników i żaden wywiad. Brak podstawy prawnej.
Zwykłe rozeznanie przy biurku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2020, 11:54

No właśnie jedni mówią, że robią wniosek inni, że nie. Może ktoś jest po kontroli i orientuje się jak to jest z tym wnioskiem w takim wypadku?
ŚRFA3
Praktykant

Napisano: 19 lut 2020, 13:50

ŚRFA3 pisze:
19 lut 2020, 11:54
No właśnie jedni mówią, że robią wniosek inni, że nie. Może ktoś jest po kontroli i orientuje się jak to jest z tym wnioskiem w takim wypadku?
Ja też uważam , ze wywiad środowiskowy nie wchodzi w grę.
Pani niech wypełni wniosek, w którym przedstawi swoją sytuację dochodową i dołączy dokumenty, rachunki,fv za leki itp :)

Druga sytuacja bez tej procedury, jeśli Pani zobowiąze sie na piśmie do wpłacania systematycznie co miesiąc danej kwoty to ja bym jej poszła na rękę.
Weronikaw
Referent
Od: 23 maja 2019, 9:43
Zajmuję się: FA

Napisano: 19 lut 2020, 13:51

ŚRFA3 pisze:
19 lut 2020, 11:54
Mieliśmy kontrolę i nie zarzucili nam tego , że prosimy o wywiad, ale tak jak było napisane wyżej, że praktycznie nie ma na to podstawy prawnej.
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53

Napisano: 19 lut 2020, 15:52

brak podstaw, ale ja pisze wniosek o udostępnienie danych z wywiadu środowiskowego w zakresie sytuacji dochodowej ,zdrowotnej ,ponoszonych kosztów utrzymania jeżeli ktoś korzysta z pomocy społecznej,
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15

Napisano: 20 lut 2020, 9:16

Ja w takiej sytuacji odbieram od wnioskodawczyni oświadczenie (pod odpowiedzialnością karną) z kim mieszka, z czego się utrzymuje, jakie ma wydatki (potwierdza to osoba zaświadczeniami i potwierdzeniami wpłat). W tym oświadczeniu jeszcze raz potwierdza mi wnioskodawczyni w jakiej wysokości będzie uiszczać raty i do którego dnia miesiąca. Potem sporządzam notatkę, w której to wszystko opisuje i wnioskuje do Kierownika o przychylenie się do prośby. Co do zasady nie robimy żadnych trudności i rozkładamy na raty, ale w decyzji zaznaczam, ze jak nie będą regulowanie raty to decyzję uchylę :) Pozdrawiam
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2020, 13:28

U nas Kierownik OPS wprowadził wzór wniosku o umorzenie/rozłożenie na raty/odroczenie nienależnie pobranych świadczeń, który składa nam zainteresowany wraz z dokumentami uzasadniającymi trudną sytuację rodzinną z ostatnich 1-2 miesięcy (opłaty, rachunki, leczenie, leki, zajęcia, spłaty rat, kredytów orzeczenia itp.) do tego tabelka z dochodami i składem rodziny (kto pracuje, uczy się, jest na zasiłku itd) oraz składa oświadczenie majątkowe. Przyjmuję, analizuję na wszystkie strony, wyliczam tzw. dochód rozporządzalny i oceniam czy stać go na raty i daję decyzje na rozłożenie na raty lub nie.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 27 lut 2020, 11:18

No dobra mam już wniosek o rozłożenie na raty, mam już zbadaną sytuację materialną Pani. Czyli teraz tylko decyzja o rozłożeniu należności na raty?
Czy o czymś jeszcze zapomniałam?
ŚRFA3
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x