Umorzenie/uchylenie decyzji? - bardzo pilne!

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
mmartyna
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Umorzenie/uchylenie decyzji? - bardzo pilne!

Post autor: mmartyna »

Wnioskodawca ma przyznany dodatek do września. Zgłosił mi, że sprzedaje mieszkanie.
Ma przyjść złożyć pismo, ale co ma w nim napisać? Mam zrobić umorzenie czy uchylenie decyzji?
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Re: Umorzenie/uchylenie decyzji? - bardzo pilne!

Post autor: brodafix »

Mam zrobić umorzenie czy uchylenie decyzji?
Art. 162 [Wygaśnięcie decyzji]
§ 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1)
stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony;
Ma przyjść złożyć pismo, ale co ma w nim napisać?
z jaką datą sprzeda mieszkanie a co ważniejsze z jaką datą faktycznie się z niego wyprowadzi
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

co do stwierdzenia wygaszenia decyzji są zasadniczo dwie szkoły ;)
poczytaj ten wątek...
decyzja-wygaszajaca-prosze-o-rade-207315905
młoda

Post autor: młoda »

A co w przypadku kiedy wnioskodawca napisze wniosek o uchylenie decyzji? Błędem będzie wydanie decyzji uchylającej na art. 155 Kpa?
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

A co w przypadku kiedy wnioskodawca napisze wniosek o uchylenie decyzji? Błędem będzie wydanie decyzji uchylającej na art. 155 Kpa?
błąd, ponieważ w takich przypadkach jak ww. nie uchyla się decyzji w trybie 155 kpa
Mikolaze
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: Mikolaze »

a moze złoży tylko oświadczenie, że np. od 1 czerwca rezygnuje z dodatku mieszkaniowego ze względu na jego sprzedaż i wtedy wygasic decyzje....
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

a moze złoży tylko oświadczenie, że np. od 1 czerwca rezygnuje z dodatku mieszkaniowego ze względu na jego sprzedaż i wtedy wygasic decyzje....
oczywiście, że może przecież to Wnioskodawca wie najlepiej jaki jest stan faktyczny
ja taką informację rozumiem wtedy, że od 1 czerwca nie mieszka już pod wskazanym adresem , tyle ;)
ODPOWIEDZ