umowa as moduł II
Re: umowa as moduł II
czym dłużej nad tym myślę tym jestem głupszy (ale to chyba normalne). Wnioskodawca ma dostarczyć informację o zakończonym semestrze, z tym że dla mnie zakończony semestr to jest po zdaniu sesji, czyli po egzaminach. Pfron w swoich wyjaśnieniach pisze, że student może dostarczyć informację z uczelni o dopuszczeniu do sesji egzaminacyjnej. Czyli dla pfronu zaliczenie semestru nie wiąże się z zaliczeniem sesji, tak?? Student po prostu ma chodzić w semestrze na zajęcia, dobrze myślę?? :]
Wydaje się, że tak - wystarczy żeby chodził. Mnie zastanawia, jednak jak uczelnia wystawi nam takie zaświadczenia?
jeśli tak, to w sumie już nie nasz problem czy uczelnia wystawi takie zaświadczenie. Niech studenci mają pretensje do pfronu za cudowne zmiany. A w takim razie, jeśli nam nie dostarczą takiego zaświadczenia to zwracają nam kasę, tak?? Bo wypłacimy 80%+20%+dodatki na podstawie oświadczenia
Jeżeli nie dostarczą zaświadczenia, to zwracają 80%, bo tyle będą, póki co, mieli wypłacone (20% i dodatki wypłacamy dopiero po dostarczeniu właśnie tych zaświadczeń).
tak, z tym, że większość nie będzie w stanie przynieść tych zaświadczeń przed końcem stycznia (bo do wtedy musimy wypłacić) więc złożą oświadczenie. Wtedy zamierzam ich dodatkowo zobowiązać, że w jakimś tam terminie mają dostarczyć stosowne zaświadczenie z uczelni. A więc kasa zostanie wypłacona w całości, więc i pewnie zwrot w całości jak nie dostarczą tego zaświadczenia
Z tego, co wiem, to termin rozliczenia MII będziemy mięli dłuższy tak, żeby wszyscy mogli dostarczyć te zaświadczenia. Natomiast PFRON o oświadczeniach studentów pisze jako o "ostateczności" (chyba nie powinniśmy tego nadużywać).
też słyszałem o tym, że termin ma być dłuższy, ale póki co to tylko gadanie, a umowy pasuje już pisać i podpisywać, więc terminy na dzień dzisiejszy są jakie są (aneksów do wszystkich umów później przecież pisać nie będziemy). Dlatego zastanawiam się jaka ilość studentów na dzień dzisiejszy będzie w stanie nam przynieść zaświadczenia z uczelni powiedzmy do 25 stycznia (żebyśmy mieli czas na zrobienie przelewu) i czy właśnie nie trzeba będzie od większości wymagać oświadczeń i zobowiązywać ich do dostarczania zaświadczeń w określonym terminie :/
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
pcprkolb a masz już podpisany aneks na nowe środki, że chcesz umowy podpisywać?
nawet jeśli masz, to się wstrzymaj się z umowami do przyszłego tygodnia, a nawet do tygodnia tego przed świętami, po co sobie robić dodatkową robotę w postaci aneksów? chyba że lubisz...
nawet jeśli masz, to się wstrzymaj się z umowami do przyszłego tygodnia, a nawet do tygodnia tego przed świętami, po co sobie robić dodatkową robotę w postaci aneksów? chyba że lubisz...
tak aneksy mamy już podpisane z pfronem i chciałem pomału przygotowywać umowy ale strasznie dużo niewiadomych. a co do aneksów do umów to właśnie chciałbym ich uniknąć
u nas woj.świętokrzyskie aneksy otrzymaliśmy do podpisu już w ubiegłym tygodniu więc możemy działać z umowami tyle tylko, że czekamy na te zmiany odnośnie terminu rozliczenia w Module II, i zastanawia mnie jedna kwestia czy możemy podpisywać umowy dopiero w styczniu ? nie wiem czy dobrze myślę ale kiedyś było tak że umowy do końca grudnia należało podpisać a wypłata środków możliwa była do końca stycznia, czy coś pomyliłam bo powiem szczerze, że żadnych informacji na potwierdzenie tego nie mogę znaleźćTomasz1981 pisze:pcprkolb a masz już podpisany aneks na nowe środki, że chcesz umowy podpisywać?
Oprócz umowa as moduł II - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
Zmiana kierunku studiów
As - wyjaśnienia do zmian
A2 ASa
AS A/2
AS MOD II atrakcyjność kierunku nauki wybranego przez wniosk
ewaluacja
moduł I C3
AS B1
Umowa Moduł II i jej rozliczenie
AS - D - ponawiam pytanie
AS - D