Klientka przepisała mieszkanie córce. Córka ustanowiła na rzecz matki dożywotnie bezpłatne prawo do użytkowania całego lokalu. Matka i córka złożył oświadczenia, że matka nadal ponosi wszystkie opłaty mieszkaniowe.
Mogę uznać, że klientka ma tytuł prawny w formie umowa dożywocia ?
Jakie wydatki wliczyć (mieszkanie wspólnotowe) ?
Wydatki: koszty eksploatacji, fundusz remontowy, c.o., śmieci, woda. Czy mogę wliczyć wszystkie ?
Umowa dożywocia, a wydatki
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM/SŚ
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomocą społeczną
- Kontakt:
Re: Umowa dożywocia, a wydatki
Zgodnie z § 2 rozporządzenia o dodatkach mieszkaniowych:
1. Podstawę obliczania dodatku mieszkaniowego stanowią następujące rodzaje wydatków w gospodarstwach domowych:
1)najemców i podnajemców oraz innych osób mających tytuł prawny do używania lokalu, z wyjątkiem wymienionych w pkt 2-5 - czynsz albo inne opłaty za używanie lokalu oraz opłaty za energię cieplną, wodę, odbiór nieczystości stałych i płynnych,
Umowa dożywocia będzie innym tytułem prawnym z art. 2 ust. 1 pkt 4 o dodatkach mieszkaniowych.
1. Podstawę obliczania dodatku mieszkaniowego stanowią następujące rodzaje wydatków w gospodarstwach domowych:
1)najemców i podnajemców oraz innych osób mających tytuł prawny do używania lokalu, z wyjątkiem wymienionych w pkt 2-5 - czynsz albo inne opłaty za używanie lokalu oraz opłaty za energię cieplną, wodę, odbiór nieczystości stałych i płynnych,
Umowa dożywocia będzie innym tytułem prawnym z art. 2 ust. 1 pkt 4 o dodatkach mieszkaniowych.
Oprócz Umowa dożywocia, a wydatki - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Majątek wnioskodawcy, a dodatek mieszkaniowy
błąd rachunkowy co wtedy?
Zawiadomienie o niezałatwieniu sprawy w terminie czy zawieszenie postępowania?
Potwierdzanie wniosków o przyznanie dodatku mieszkaniowego
dopłaty do czynszu
pouczenie w dodatkach mieszkaniowych
ciepła woda w wydatkach
Zasiłek stały
prosze o pomoc co sie wlicza
prosze o pomoc wyliczenie dodatku mieszkaniowego
co powinnam odjąć od przychodu?
Czytaliście artykuł ?
Osoba nie mieszka
DM bardzo proszę o sprawdzenie dodatku - bo liczę sama ręcznie
pierwszy dodatek jak liczyć