umowa o dzieło - SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 gru 2014, 9:58

Witam, bardzo proszę o pomocy w następującej sprawie:
Odmowa z listopada 2014, odwolanie do SKO i wrocilo do ponownego rozpatrzenia.
Pan - praca od 7 lat, dochod za 2013 r podzielony przez 12 miesiecy
Pani - od marca do sierpnia 2013 r - dochod z umowy o dzielo podzielone przez 12 miesiecy, obecnie nowa praca w innym zakladzie pracy i doliczony dochod za pierwszy pelny miesiac.
SKO zarzucilo mi, ze umowy o dzielo nie uzyskuje sie ani nie utraca i nie powinnam go liczyc do dochodu rodziny. Co o tym sadzicie?
kasia777

Napisano: 30 gru 2014, 10:14

Liczysz dobrze dochód, sko się myli, w lutym 2013 ministerstwo wysyłało pismo do ośrodków, w którym wyjaśniało jak liczyć dochód i tam wprost było wyjaśnione że umowa o dzieło liczona na jest 12 miesięcy i nie utracamy jej. Jak nie masz tego pisma to napisz do mpips, a stronie daj pismo że sprawa nie zostanie załatwiona w terminie
`aga

Napisano: 30 gru 2014, 10:35

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
kasia777

Napisano: 30 gru 2014, 11:22

kasia777 pisze: "doliczony dochod za pierwszy pelny miesiac"
była zmiana - przeczytaj art. 5 ust. 4b ustawy o świadczeniach rodzinnych (+ art. 24 ust. 7)

tzn. doliczamy dochód uzyskany zawsze za drugi miesiąc.
Martinka

Napisano: 30 gru 2014, 14:20

Dziękuję, doliczyłam za drugi miesiąc :) a SKO właśnie się nie zgadza tylko z tą umową o dzieło, że ją liczę do dochodu.
kasia777

Napisano: 31 gru 2014, 9:22

kasia777 pisze:SKO zarzucilo mi, ze umowy o dzielo nie uzyskuje sie ani nie utraca i nie powinnam go liczyc do dochodu rodziny. Co o tym sadzicie?
Bo się nie uzyskuje i nie utraca, ale do dochodu rodziny się liczy. Jest to dochód opodatkowany osiągnięty w roku bazowym. jak SKO będzie uparte to do prokuratury ich. Ja bym zadzwonił i pogadał.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x