Umowa powierzenia przetwarzania danych - Ochrona Danych Osobowych

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 sty 2019, 14:23

zawieram umowę powierzenia danych ze szkołą w zakresie dożywiania, posiłki w tej szkole wydaje prywatny przedsiębiorca, który ma listę dzieci dożywianych, czy ująć go w umowie? Jak prawidłowo powinno to wyglądać?
osrodekpomocyspol
Praktykant
Od: 09 sty 2019, 14:16
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/IOD

Napisano: 19 lut 2019, 15:14

Też jestem ciekawa czy ktoś posiada umowy powierzenia ze szkołą w zakresie dożywiania dzieci. Nie jestem przekonana co do podpisania takiej umowy, gdyż jest ustawa która mówi o dożywianiu w szkole, więc podstawa prawna jest, bardziej przychylałabym się do umów powierzenia pomiędzy szkołą a daną firmą cateringową - tu też można rozwiązać bez umowy powierzenia a wpisać w umowę ilość posiłków, firma do realizacji nie potrzebuje imiennej listy.
ulka2627
Praktykant
Od: 01 cze 2017, 13:53
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 07 cze 2019, 6:44

Umowa powierzenia to tylko między ADO,a procesorem.
Czyli OPS (ADO), a w tym konkretnym przypadku firma cateringowa (Procesor)...

Żadne tam szkoła - firma....
skorek
Praktykant
Od: 06 sty 2008, 23:15
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2019, 7:40

moje stanowisko jest takie jak Skorek
piorun20
Stażysta
Od: 13 lut 2018, 13:02
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 11 cze 2019, 8:12

Procesor to ktoś kto ma nasze (administratora ) dane i je przetwarza, czyli w tym przypadku ma listę imienną dzieci do obiadoów, wystawia potem fakturę,
więc tym procesorem w takim przypadku jest szkoła, firma cateringowa tylko przywozi posiłki i ma powiedziane ile sztuk.
Pierre
Stażysta
Od: 19 wrz 2017, 14:53
Zajmuję się: ps

Napisano: 11 cze 2019, 14:15

Mam kolejną intepretację, i tej chyba jestem najbliższa
zarówno szkoła jak i OPS posiadają postawę prawną do realizacji zadania dożywiania. w związku z wystąpieniem podstawy prawnej mamy do czynienia z udostępnieniem a nie powierzeniem,dwóch ADO.
Powierzenie faktycznie będzie w przypadku zlecenia dożywiania firmie cateringowej - i tu w zależności czy wykonuje to szkoła czy ops to ten ADO podpisuje umowę powierzenia
ulka2627
Praktykant
Od: 01 cze 2017, 13:53
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 19 lis 2019, 20:04

umowa powierzenia danych między szkoła a ops nie jest potrzebna. Szkoła to instytucja publiczna, która też posiada ADO więc taka umowa nie jest potrzebna. Jeżeli przedszkole lub szkoła prywatne to tak
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2020, 10:38

Proszę o pomoc:

czy jeżeli np. ośrodek zawiera umowę zlecenie z nauczycielami w ramach realizacji projektu np. ferie, należy podpisać umowę powierzenia danych?

Generalnie my nie przekazujemy danych ani nie zbieramy np. imion dzieci. Tylko podpisujemy umowę z nauczycielami jako jednostka finansująca.
lilianastanisz
Praktykant
Od: 23 wrz 2019, 16:14
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x