zawieram umowę powierzenia danych ze szkołą w zakresie dożywiania, posiłki w tej szkole wydaje prywatny przedsiębiorca, który ma listę dzieci dożywianych, czy ująć go w umowie? Jak prawidłowo powinno to wyglądać?
Też jestem ciekawa czy ktoś posiada umowy powierzenia ze szkołą w zakresie dożywiania dzieci. Nie jestem przekonana co do podpisania takiej umowy, gdyż jest ustawa która mówi o dożywianiu w szkole, więc podstawa prawna jest, bardziej przychylałabym się do umów powierzenia pomiędzy szkołą a daną firmą cateringową - tu też można rozwiązać bez umowy powierzenia a wpisać w umowę ilość posiłków, firma do realizacji nie potrzebuje imiennej listy.
Procesor to ktoś kto ma nasze (administratora ) dane i je przetwarza, czyli w tym przypadku ma listę imienną dzieci do obiadoów, wystawia potem fakturę,
więc tym procesorem w takim przypadku jest szkoła, firma cateringowa tylko przywozi posiłki i ma powiedziane ile sztuk.
Mam kolejną intepretację, i tej chyba jestem najbliższa
zarówno szkoła jak i OPS posiadają postawę prawną do realizacji zadania dożywiania. w związku z wystąpieniem podstawy prawnej mamy do czynienia z udostępnieniem a nie powierzeniem,dwóch ADO.
Powierzenie faktycznie będzie w przypadku zlecenia dożywiania firmie cateringowej - i tu w zależności czy wykonuje to szkoła czy ops to ten ADO podpisuje umowę powierzenia
umowa powierzenia danych między szkoła a ops nie jest potrzebna. Szkoła to instytucja publiczna, która też posiada ADO więc taka umowa nie jest potrzebna. Jeżeli przedszkole lub szkoła prywatne to tak