Umowy powierzenia przetwarzania danych-RODO - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 maja 2018, 23:27

Proszę o pomoc w wyznaczeniu podmiotów, z którymi należy zawrzeć umowy powierzenia danych.
Czy oprócz oczywistych firm (Bank, Poczta itp.) musimy zawrzeć takie umowy np. z Bursami szkolnymi i szkołami z innych gmin, z którymi mamy porozumienie na dożywiane dzieci z rodzin korzystających z pomocy w naszym ośrodku?
Ponadto co ze Spółdzielniami mieszkaniowymi i Wspólnotami itd., do których wysyłamy decyzje i listy wypłat osób korzystających z dodatku mieszkaniowego?
I co z DPS i ŚDS do któych kierujemy podopiecznych?
Nanusia
Praktykant
Od: 22 sty 2018, 14:13
Zajmuję się: PS/DM/DE?KDR

Napisano: 22 maja 2018, 13:06

podbijam pytanie... chociaż czytałam ze umowa powierzenia musiałaby być jeśli byłaby firma kurierska, natomiast jeśli to poczta to nie trzeba. teraz pytanie co z bankiem/bankami? jest tu ktoś kto zajmuje się RODO w ops i może się podzielić wiedzą :)

https://ochrona-danych.com/poczta-kurier ... osobowych/

skoro tu ma zastosowanie prawo pocztowe to w bankach chyba prawo bankowe! proszę o komentarz:)
lopilopi
Stażysta
Od: 23 lip 2014, 12:08
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2018, 11:35

jesteśmy po konsultacjach z prawnikiem, który powiedział, że wszędzie tam gdzie przekazujemy jakiekolwiek dane osobowe musimy zawrzeć umowy powierzenia
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2018, 22:52

dorotaops pisze:jesteśmy po konsultacjach z prawnikiem, który powiedział, że wszędzie tam gdzie przekazujemy jakiekolwiek dane osobowe musimy zawrzeć umowy powierzenia
Dokładnie...nam brakowało z firmą, która dozywia naszych podopiecznych i z przychodnią w której robimy badania okresowe. Jeżeli chodzi o bank to mają swoje przepisy i póki co nie chcieli podpisać z nami umowy powierzenia z czym nie mogę się zgodzić...
blankaA
Praktykant
Od: 12 wrz 2017, 15:52
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 cze 2018, 14:42

Witam. blankaA - czy możesz podzielić się umową powierzenia ze sklepem? Sztampowa umowa ma sporo obwarowań, a wiadomo, że tych małe sklepy spożywcze nie spełnią. Masz może jakąś odpowiednio dostosowaną?
Powierzenie: Też słyszałem, że poczta nie w zakresie doręczania korespondencji, ale w zakresie przekazów to już nie takie pewne.
Co do medycyny pracy - słyszałem że nie, bo taki lekarz staje się administratorem danych, ponadto gdyby tylko przetwarzał w naszym imieniu dane pracowników, to moglibyśmy żądać od niego usunięcia danych w każdej chwili, zaprzestania ich przetwarzania, wglądu do danych, itp. A lekarz na podstawie swoich przepisów ma obowiązek dane przechowywać,a co więcej - uzyskane od nas dane stanowią małą część tego co ma w dokumentacji. Taką opinię gdzieś czytałem.
artman
Stażysta
Od: 05 maja 2014, 9:07
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2018, 22:46

artman pisze:Witam. blankaA - czy możesz podzielić się umową powierzenia ze sklepem? Sztampowa umowa ma sporo obwarowań, a wiadomo, że tych małe sklepy spożywcze nie spełnią. Masz może jakąś odpowiednio dostosowaną?
Powierzenie: Też słyszałem, że poczta nie w zakresie doręczania korespondencji, ale w zakresie przekazów to już nie takie pewne.
Co do medycyny pracy - słyszałem że nie, bo taki lekarz staje się administratorem danych, ponadto gdyby tylko przetwarzał w naszym imieniu dane pracowników, to moglibyśmy żądać od niego usunięcia danych w każdej chwili, zaprzestania ich przetwarzania, wglądu do danych, itp. A lekarz na podstawie swoich przepisów ma obowiązek dane przechowywać,a co więcej - uzyskane od nas dane stanowią małą część tego co ma w dokumentacji. Taką opinię gdzieś czytałem.
Nie mam umowy powierzenia że sklepem.... My zakupujemy bony i przyznajemy klientom. Sklep żadnych danych nie dostaje. Mam powierzenie podpisane z jadłodajnia i informatykiem. Że szkołami popisaliśmy porozumienia
blankaA
Praktykant
Od: 12 wrz 2017, 15:52
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x