unieważnienie decyzji do SKO

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
aska84
Stażysta
Zajmuję się: ŚP, FA
Kontakt:

unieważnienie decyzji do SKO

Post autor: aska84 »

Czy ktoś pisał o unieważnienie decyzji uznającej za uchylającego do SKO ( naruszenie przepisów o właściwości)?? Ma ktoś jakiś wzór????
Awatar użytkownika
MadJack
Referent
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
Kontakt:

Re: unieważnienie decyzji do SKO

Post autor: MadJack »

Jeśli chodzi o sam wniosek o stwierdzenie nieważności ostatecznej decyzji administracyjnej, to piszesz powołując się w podstawie prawnej odpowiednio na art. 156 (konkretny powód trzeba wybrać) oraz 157§1 KPA +upoważnienie na podstawie którego działasz. W uzasadnieniu trzeba tylko zwięźle opisać sytuacje, dlaczego zwracasz się z wnioskiem. A jako załączniki dodajesz oczywiście decyzje i ewentualnie inne dokumenty. Choć jeśli dłużnik alimentacyjny odpowiednio wcześniej (tj. przed wydaniem, uprawomocnieniem się decyzji, uznającej go za uchylającego się) nie poinformował o zmianie miejsca swego zamieszkania to nie jestem przekonany, czy trzeba taka decyzję unieważniać. No chyba, że błąd był po stronie urzędu który wysłał wniosek o podjęcie działać wobec dłużnika.
aska84
Stażysta
Kontakt:

no właśnie listy wracały z adnotacją podwójnie awizowano, nic nie zostało tak naprawdę doręczone, to Starostwo zarzuciło nam że decyzja jest wydana z naruszeniem właściwości, ustaliło inny adres ( nie wiem na jakiej podstawie ), ja ustaliłam kolejny choć nigdzie nie mam napisane od kiedy mieszka w innej gminie. Nie wydali decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy a ja żeby móc później coś zrobić z dłużnikiem jeśli kiedyś zamieszka na naszym terenie chcę ją unieważnić
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

jak nic nie zostało doręczone to nie masz co wysyłać o unieważnienie. Tej decyzji nie ma w systemie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
aska84
Stażysta
Kontakt:

prawnik nam tak doradził :x
ODPOWIEDZ