Upadki i wzloty, czyli z decyzji SKO zwroty - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 16 kwie 2015, 8:20

W programie coś wymyślę (mam nadzieję), ale co z "wiszącą" w tej chwili decyzją naliczającą na inną kwotę niż orzeczona przez SKO w ich decyzji. Co z nią zrobić?
Bazyllo

Napisano: 16 kwie 2015, 10:00

a trzeba z nią coś robić?
jeśli tak, to czy nie można zrobić zmiany w części dotyczącej okresu i wysokości nienależnie pobranych świadczeń?
albo wysłać do sko celem stwierdzenia nieważności?
nie wiem co Ci napisało SKO w uzasadnieniu więc trudno coś podpowiedzieć... poszukałabym rozwiązania własnie w odniesieniu do uzasadnienia decyzji SKO.
Anabelle
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:52
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 10:34

A nie trzeba? Zgodnie z zaleceniem SKO produkujemy dwie odrębne decyzje. Pierwszą uznającą NP i drugą żądającą ich zwrotu. Druga wynika z pierwszej. SKO zmieniło nam drugą. Od pierwszej nie było odwołania, więc na jakiej podstawie ją zmieniać?
Bazyllo

Napisano: 16 kwie 2015, 11:18

Bazyllo pisze:A nie trzeba? Zgodnie z zaleceniem SKO produkujemy dwie odrębne decyzje. Pierwszą uznającą NP i drugą żądającą ich zwrotu. Druga wynika z pierwszej. SKO zmieniło nam drugą. Od pierwszej nie było odwołania, więc na jakiej podstawie ją zmieniać?
Ciężko znaleźć podstawę do zmiany decyzji, no chyba że zgodą strony z art. 155 kpa.
Możesz co prawda napisać do SKO, żeby z uwagi na swoją decyzję w sprawie zwrotu zweryfikowali, czy zachodzą przesłanki do stwierdzenia nieważności pierwszej decyzji. Ale tu żadna odpowiedź nie będzie dobra.
Jeśli odmówią wszczęcia postępowania, utwierdzą dzisiejszą rozbieżność. A jeśli stwierdzą nieważność decyzji, to będziesz miał decyzję o zwrocie i nieważną decyzję ustalającą że te świadczenia w ogóle są nienależnie pobrane.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 11:48

Bardziej obrazowo bym tego, kronosie, nie ujął :) Jedyna opcja jaka ewentualnie wchodzi w grę, to ten nieszczęsny 155, z tym, że strona, która ma już w ręku korzystną dla siebie decyzję, nie zechce wyrazić zgody na zmianę decyzji naliczającej :( Już nie mówiąc o tym, że jak zadzwonię i poproszę o tę zgodę, to pewnie usłyszę parę słów i trzask odkładanej słuchawki :(
Bazyllo

Napisano: 16 kwie 2015, 12:15

Mnie zastanawia czy w ogóle coś z tym trzeba zrobić. Fakt, masz orzeczone, że są to nienależnie pobrane świadczenia, ale biorąc pod uwagę drugą decyzję - po prostu SKO uznało, że nie wszystkie świadczenia podlegają zwrotowi.
Anabelle
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 13:01

Anabelle pisze:Mnie zastanawia czy w ogóle coś z tym trzeba zrobić. Fakt, masz orzeczone, że są to nienależnie pobrane świadczenia, ale biorąc pod uwagę drugą decyzję - po prostu SKO uznało, że nie wszystkie świadczenia podlegają zwrotowi.
No nie Anabelle. Jeżeli już są nienależnie pobrane, to podlegają zwrotowi. W orzecznictwie funkcjonuje jeszcze coś takiego jak "świadczenia nienależne", które nie podlegają zwrotowi, ale zgodnie z art. 30 ust. 1 ustawy:
Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
A tu mamy dysonans. Ostatecznymi decyzjami ustalono, że nienależnie pobrano świadczenia w kwocie 2x, a do zwrotu są świadczenia w kwocie x.
Czyli, że nienależnie pobrane świadczenia w kwocie x nie podlegają zwrotowi, co pozostaje w oczywistej sprzeczności z art. 30 ust. 1 ustawy.
Powiem więcej, ostatnio SKO zaskoczyło mnie konstatacją, że podstawą żądania zwrotu jest już decyzja ustalająca że świadczenia są świadczeniami nienależni pobranymi. SKO zauważyło, że obowiązek zwrotu wynika wprost z ustawy i nie trzeba go potwierdzać odrębną decyzją administracyjną. W związku z powyższym uchylili moją decyzję o zwrocie i umorzyli postępowanie w tym zakresie.
Średnio co 3 lata zmieniają się ich linie orzecznicze odnośnie tego jak dochodzić tych należności.
Najpierw SKO stało na stanowisku:
1) usunięcie z obrotu decyzji ustalającej prawo do świadczenia,
2) ustalenie, że świadczenia są nienależnie pobranymi świadczeniami;
3) żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń;

Potem mieliśmy:
1) usunięcie z obrotu decyzji ustalającej prawo do świadczenia,
2) żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń bez ustalania odrębną decyzją, że świadczenia są nienależnie pobranymi świadczeniami;

Następnie stanowisko, że gdy upłynął okres obowiązywania decyzji, niedopuszczalne jest jej uchylanie lub zmiana, wobec czego jedyną czynnością w takiej sytuacji będzie:
1) żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń

Później powrót do idei 2 decyzji dot. nienależnie pobranych świadczeń:
1) ustalenie, że świadczenia są nienależnie pobranymi świadczeniami;
2) żądanie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń;

Ostatnia propozycja:
1) ustalenie, że świadczenia są nienależnie pobranymi świadczeniami, bez odrębnej decyzji z której będzie wynikał obowiązek zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.

W odwodzie, czytaj bez jakiegokolwiek progresu w procesie legislacyjnym, projekt wprowadzający pojęcie decyzji o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 14:06

Kronosku, ja to wszystko rozumiem :) tylko mam wrażenie, że nasze prawo nie przewidziało takich atrakcji ;)
Zgadzam się, że coś by się przydało z tym zrobić, dlatego napisałam najpierw o decyzji SKO, że tam szukałabym rozwiązania problemu. Zazwyczaj coś z ich obszernych uzasadnień da się wywnioskować.
Anabelle
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 14:33

A może wniosek do prokuratury o skorzystanie przez prokuraturę rejonową z przysługujących uprawnień poprzez wniesienie skargi do wojewódzkiego sądu administracyjnego z powodu sprzeczności z prawem decyzji samorządowego kolegium. Ja miałam kilka takich spraw i część wygrałam.
Gość

Napisano: 16 kwie 2015, 14:47

Anabelle pisze:Kronosku, ja to wszystko rozumiem :) tylko mam wrażenie, że nasze prawo nie przewidziało takich atrakcji ;)
Zgadzam się, że coś by się przydało z tym zrobić, dlatego napisałam najpierw o decyzji SKO, że tam szukałabym rozwiązania problemu. Zazwyczaj coś z ich obszernych uzasadnień da się wywnioskować.
Oczywiście, masz rację. Ale w tej konkretnej sprawie niesmak pozostaje.
Sprawa czeka na uregulowanie od 10 lat i końca nie widać.
Dziś mamy zapisy:
Należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat, licząc od dnia, w którym "decyzja ustalająca te należności stała się ostateczna"
w art. 30 ust. 3 ustawy oraz
Nie wydaje się decyzji o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, jeżeli od terminu ich pobrania upłynęło więcej niż 10 lat.
w art. 30 ust. 5 ustawy.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x