Uparty klient dodatek weglowy - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 paź 2022, 17:33

Pan twierdzi że faktycznie nie mieszka ale przebywa pod adresem gdzie złożył wniosek o węgiel i tam palu w piecu. Dostał zawiadomienie o zakończeniu postępowania i chce wyjaśnień dlaczego mu nie chcemy przyznać dodatku. Śmieci nie płaci bo jak twierdzi nie musi. Jakie jeszcze dokumenty mogę wziąć i dać mu odmowę bo będzie się odwoływać
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2022, 18:56

Mam takiego gagatka, który mieszka w mieście X, a u nas buduje dom i "zamieszkuje w nim sporadycznie". I upiera się, żeby mu przyznać dodatek, bo przecież pali pelletem.
Kazałam mu wszelkie wyjaśnienia składać na piśmie, dzięki czemu mam czarno na białym, że nie zamieszkuje w rozumieniu art. 25 i art.28 kodeksu cywilnego - i tym będę uzasadniać odmowę.
Pan może i przebywa od czasu do czasu, faktycznie pali pelletem, ale to nie jest jego miejsce zamieszkania i to nie jest jego główne źródło ogrzewania. Ludzie mają różne domy - w budowie, po rodzicach itp. i faktycznie tam ogrzewają, bo nie można chałupy całkiem wymrozić, ale to nie znaczy, że od razu przysługuje dodatek węglowy czy na pellet.
Ludzie też nie rozumieją "miejsca zamieszkania" zgodnie z kodeksem cywilnym. Jak tłumaczę, że można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania, to się obruszają, że przecież można mieć dwa domy, albo więcej i w każdym mieszkać po trochu.
Generalnie jak mam wątpliwości co do miejsca zamieszkania to sprawdzam opłaty śmieciowe i każę pisać wyjaśnienia - ludzie się najczęściej przyznają do pobytu "od czasu do czasu" itp.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 paź 2022, 16:57

Zofia a jak kończysz sprawę jak delikwent napisze, że mieszka od czasu do czasu, odmowa ? Na który adres ten z wniosku czy ten co faktycznie mieszka (jak będzie chciał podać)?
Patela
Stażysta
Od: 31 sie 2022, 18:09
Zajmuję się: ŚR,DM

Napisano: 02 lis 2022, 11:49

Ja wzywam takich i zadaje pytanie czy wskazany adres jest jego miejscem zamieszkania, ponieważ brak deklaracji śmieciowej... i wtedy najczęściej okazuje się ze mieszka np w weekendy. a śmieci wywozi w to drugie miejsce zamieszkania. Dajemy odmowy.
flaming40
Praktykant
Od: 18 maja 2020, 11:16
Zajmuję się: księgowy gops

Napisano: 02 lis 2022, 14:50

Naprawdę dajecie odmowy nie swoim mieszkańcom z powodu nie bycia mieszkańcem? I myślicie ze decyzje wydane przez organ niewasciwy (bo przeciez niemieszkaniec) sa ważne? Czy wydanie decyzji nie jest równoznaczne z uznaniem właściwości przez organ? Swiat staje na głowie.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 03 lis 2022, 9:19

Ja raczej będę odsyłać do miejsca zamieszkania zgodnie z właściwością.
Chyba że nie mogę ustalić adresu innego (nie chcą podać np.) to może art. 21 par.2 kpa?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 03 lis 2022, 9:21

kalina.malina pisze:
02 lis 2022, 14:50
Naprawdę dajecie odmowy nie swoim mieszkańcom z powodu nie bycia mieszkańcem? I myślicie ze decyzje wydane przez organ niewasciwy (bo przeciez niemieszkaniec) sa ważne? Czy wydanie decyzji nie jest równoznaczne z uznaniem właściwości przez organ? Swiat staje na głowie.
Taki mam zamiar. Wywiad zrobiony, zeznania listonosza, sołtysa itp. Osoby ewidentnie nie zamieszkują u nas. Mam zamiar napisać decyzje odmowne. Nie mam pojęcia gdzie mieszkają, więc nawet nie wiedziałabym gdzie wysłać wniosek.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem