Uparty klient dodatek weglowy
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Uparty klient dodatek weglowy
Pan twierdzi że faktycznie nie mieszka ale przebywa pod adresem gdzie złożył wniosek o węgiel i tam palu w piecu. Dostał zawiadomienie o zakończeniu postępowania i chce wyjaśnień dlaczego mu nie chcemy przyznać dodatku. Śmieci nie płaci bo jak twierdzi nie musi. Jakie jeszcze dokumenty mogę wziąć i dać mu odmowę bo będzie się odwoływać
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Uparty klient dodatek weglowy
Mam takiego gagatka, który mieszka w mieście X, a u nas buduje dom i "zamieszkuje w nim sporadycznie". I upiera się, żeby mu przyznać dodatek, bo przecież pali pelletem.
Kazałam mu wszelkie wyjaśnienia składać na piśmie, dzięki czemu mam czarno na białym, że nie zamieszkuje w rozumieniu art. 25 i art.28 kodeksu cywilnego - i tym będę uzasadniać odmowę.
Pan może i przebywa od czasu do czasu, faktycznie pali pelletem, ale to nie jest jego miejsce zamieszkania i to nie jest jego główne źródło ogrzewania. Ludzie mają różne domy - w budowie, po rodzicach itp. i faktycznie tam ogrzewają, bo nie można chałupy całkiem wymrozić, ale to nie znaczy, że od razu przysługuje dodatek węglowy czy na pellet.
Ludzie też nie rozumieją "miejsca zamieszkania" zgodnie z kodeksem cywilnym. Jak tłumaczę, że można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania, to się obruszają, że przecież można mieć dwa domy, albo więcej i w każdym mieszkać po trochu.
Generalnie jak mam wątpliwości co do miejsca zamieszkania to sprawdzam opłaty śmieciowe i każę pisać wyjaśnienia - ludzie się najczęściej przyznają do pobytu "od czasu do czasu" itp.
Kazałam mu wszelkie wyjaśnienia składać na piśmie, dzięki czemu mam czarno na białym, że nie zamieszkuje w rozumieniu art. 25 i art.28 kodeksu cywilnego - i tym będę uzasadniać odmowę.
Pan może i przebywa od czasu do czasu, faktycznie pali pelletem, ale to nie jest jego miejsce zamieszkania i to nie jest jego główne źródło ogrzewania. Ludzie mają różne domy - w budowie, po rodzicach itp. i faktycznie tam ogrzewają, bo nie można chałupy całkiem wymrozić, ale to nie znaczy, że od razu przysługuje dodatek węglowy czy na pellet.
Ludzie też nie rozumieją "miejsca zamieszkania" zgodnie z kodeksem cywilnym. Jak tłumaczę, że można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania, to się obruszają, że przecież można mieć dwa domy, albo więcej i w każdym mieszkać po trochu.
Generalnie jak mam wątpliwości co do miejsca zamieszkania to sprawdzam opłaty śmieciowe i każę pisać wyjaśnienia - ludzie się najczęściej przyznają do pobytu "od czasu do czasu" itp.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR,DM
- Kontakt:
Zofia a jak kończysz sprawę jak delikwent napisze, że mieszka od czasu do czasu, odmowa ? Na który adres ten z wniosku czy ten co faktycznie mieszka (jak będzie chciał podać)?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowy gops
- Kontakt:
Ja wzywam takich i zadaje pytanie czy wskazany adres jest jego miejscem zamieszkania, ponieważ brak deklaracji śmieciowej... i wtedy najczęściej okazuje się ze mieszka np w weekendy. a śmieci wywozi w to drugie miejsce zamieszkania. Dajemy odmowy.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Naprawdę dajecie odmowy nie swoim mieszkańcom z powodu nie bycia mieszkańcem? I myślicie ze decyzje wydane przez organ niewasciwy (bo przeciez niemieszkaniec) sa ważne? Czy wydanie decyzji nie jest równoznaczne z uznaniem właściwości przez organ? Swiat staje na głowie.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Ja raczej będę odsyłać do miejsca zamieszkania zgodnie z właściwością.
Chyba że nie mogę ustalić adresu innego (nie chcą podać np.) to może art. 21 par.2 kpa?
Chyba że nie mogę ustalić adresu innego (nie chcą podać np.) to może art. 21 par.2 kpa?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Taki mam zamiar. Wywiad zrobiony, zeznania listonosza, sołtysa itp. Osoby ewidentnie nie zamieszkują u nas. Mam zamiar napisać decyzje odmowne. Nie mam pojęcia gdzie mieszkają, więc nawet nie wiedziałabym gdzie wysłać wniosek.kalina.malina pisze: 02 lis 2022, 14:50 Naprawdę dajecie odmowy nie swoim mieszkańcom z powodu nie bycia mieszkańcem? I myślicie ze decyzje wydane przez organ niewasciwy (bo przeciez niemieszkaniec) sa ważne? Czy wydanie decyzji nie jest równoznaczne z uznaniem właściwości przez organ? Swiat staje na głowie.
Oprócz Uparty klient dodatek weglowy - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Wniosek u mnie i w innej gminie
dodatki wrażliwe - może ktoś jest w temacie
Nienależnie wypłacony DW wnioskodawca zmarł
DODATEK WĘGLOWY/NIEKTÓRE ŹRÓDŁA
Lawina "odwołań" od pisma
miejsce zamieszkania inna gmina
jeden piec dwa domy a dodatek węglowy
Dodatek osłonowy - wniosek matki wójta
Pismo Ministerstwa Cyfryzacji.
INNY RODZAJ BIOMASY
Decyzja DDGD
Weryfikacja - osoby uprawnione do zakupu węgla po 2k