Jak znaczny stopień jest od np. 15 maja 2015 to zasiłek pielęgnacyjne przynajemy od 01-15-2015 czyli piszemy w decyzji od maja 2015 czy konkretnie od daty. Poproczności jasnej dostałam. Bo ja pisze od 01-05-2015.
ja przyznaje w takim przypadku od 15.05 a ze jest niepodzielny to przysluguje w pelnej kwocie za maj:) wedlug mnie 1 maja nie spelnial warunkow - nie byl niepelnosprawny w stopniu znacznym (wiem ze to bez znaczenia w przypadku niepodzielnego swiadczenia, ale jednak tak naprawde prawo przysluguje od momentu kiedy ma znaczny)
No tak ale przysługuje od miesiąca zgodnie z art.24. ust.2a a związku z tym , że jest niepodzileny to ustalamy chyba prawo od miesiąca od ktorego spełnia warunki do Zp. No przy Śp dzielimy na dni wiec przyznaje sie od konkretnego dnia.
Dorcia - a zasilek rodzinny na dziecko urodzone 10 maja przyznajesz tez od 1 maja? ja od 10.05 w przypadku swiadczen niepodzielnych to nieistotne i mysle,ze nikt nikomu glowy nie urwie jak przyzna od 1 dnia miesiaca a nie od dnia nabycia uprawnien,ale dla mnie ten dzien od ktorego jest w konkretnym miesiacu uprawniony wydaje sie do przyznania prawa wlasciwszy
poczawszy od miesiaca zlozenia wniosku to my ustalamy co i jak;-) a przyznajemy od tego dnia w tym miesiacu od ktorego nabywa uprawnienia...ustalania prawa do zasilku i dodatkow niepodzielnych nie rozni sie od ustalania prawa do swiadczen i dodatkow do zasilku, ktore sa podzielne 1 maja nie bylo dziecka,wiec 1 maja nie przyslugiwal zasilek;-)