Upłynął termin ważności karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 sty 2015, 10:22

Słuchajcie co robicie w wypadku gdy maturzyście karta była wydana do 31.08? Upłynął jej termin ważności i osoba nie zgłosiła się po jej przedłużenie bo nie podjęła dalszej nauki. Najpierw napisałam zapytanie do PWPW i kazali pisać do MPiPS. No i właśnie dostałam odpowiedź. A tam napisali że zgodnie z § 16 ust. 1 rozporządzenia RM z dnia 27 maja 2014r. powinno być stwierdzenie utraty uprawnień w drodze decyzji administracyjnej, posiadacz powinien kartę zwrócić a my ją archiwizować. Tylko dla mnie to trochę bez sensu mam teraz pilnować wszystkich maturzystów? Ale po co przecież to nie jest utrata uprawnień tylko koniec ważności karty.
agaw
Stażysta
Od: 22 mar 2010, 15:59
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2015, 10:28

nie ma utraty uprawnień w przypadku utraty ważnosci karty. mowi ustawa
gość5

Napisano: 09 sty 2015, 10:36

Czyli co olać pismo z MPiPS bo przyszło już po tym jak RM przestało obowiązywać?
agaw
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2015, 10:38

Art. 16.
2. Nie stwierdza się utraty prawa do posiadania Karty, w przypadku gdy Karta utraciła ważność.
ja też miałam takie przypadki i jak dzwoniłam do ministerstwa to mi powiedzieli że to nie jest utrata uprawnień. i żadnej decyzji nie wydawałam.
gość5

Napisano: 09 sty 2015, 10:40

przecież utrata uprawnień jest wtedy jak karta jest nadal ważna a ktoś przestał spełniać warunki żeby ją mieć. np student miał wydaną kartę do września 2015. a skończył szkołę w lutym 2015r. to wtedy powinna być utrata uprawnień, jeśli nas o tym powiadomią oczywiście.
gość5

Napisano: 09 sty 2015, 10:43

No ja też tak rozumiałam i napisałam do MPiPS tylko ze względu, że nie wiedziałam czy ma ją nam zwrócić czy nie musi ale do głowy mi nie przyszło, że oni każą wydać decyzję.
agaw
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem