Napisano: 11 sty 2015, 23:56
Ustawa mówi wyraźnie, że dla uczniów pow. 18 roku życia w przypadku szkoły, tutaj mam na myśli technika, ogólniaki to należy przyznawać do 30.09 gdyż ewidentnie jest wskazany termin do kiedy ta karta ma być. Tutaj jedynie problem polega na tym, że skoro te właśnie dzieci się uczą i wypisują oświadczenie, to zaczną się pytania jaka datę mają wpisać w oświadczeniu? czy 31.08, czy 30.09 a może tez data kwietniowa. Biorąc pod uwagę datę 31.08 to do tego momentu mają status ucznia, biorąc datę kwietniową to wtedy kończą swój rok szkolny, natomiast jakim prawem mieliby wskazywać w swoich oświadczeniach, ze planowany ich termin końca nauki przypada na 30.09., chyba że trzeba by było przyjąć inną formę oświadczenia, nie biorąc pod uwagę pełnej daty końca nauki i zrobić tak jak wskazała Młoda, brać tylko rok ukończenia nauki. Tylko pytanie czy to jest zgodne z ustawą? Co do tej kwestii trudno mi odpowiedzieć, fajnie by było gdyby ministerstwo czy ktoś wskazał jak powinno to zaświadczenie wyglądać;( bo tylko same problemy z tego..
Jeśli chodzi o studentów, to należy im przyznawać do końca roku akademickiego w którym kończą swoją naukę. Np. ktoś ma studia najpierw 3-letnie licencjat, które rozpoczął 2014 to 1 opcja:
-student sam oświadcza że planowany termin jego ukończenia przypada na dzien.miesiąc.2016r. - w przypadku gdy student nie będzie pewny dnia i miesiąca, najlepiej wspomnieć że ma to w zawarte umowie z uczelnia i niech ja spisze.
- student przynosi zaświadczenie z uczelni wyższej - najlepiej go poprosić aby wspomniał podczas starania się o taki dokument iż ma dotyczyć planowanego terminu ukończenia studiów, wtedy uczelnia nie ma najmniejszego problemu i wystawi taki dokument również bierze ją z umowy. Polecam im podkreślać jakie ma to być zaświadczenie, gdyż później przynoszą zaświadczenia z terminami do końca semestru pierwszego, co wiąże się z ciągłym wydawaniem kart. Dodatkowo odpowiadając na pytanie : A co jeśli ktoś przestanie się uczyć w ciągu tych 3 lat? Odpowiedzią na to jest to iż Pamiętajcie Ważne jest to, że to w interesie tych rodzin jest zgłaszanie zmian zachodzących w ich sytuacji, które mogą powodować utratę uprawnień. To oni się podpisują i to jest w ich interesie:)