Upomnienie a ilość pozycji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 kwie 2015, 8:45

Czy jest gdzieś uregulowane, ile pozycji powinno mieć upomnienie w 2015 roku ?

Czy zgodnie z zapisem Par. 4 ust 2 "Upomnienie może dotyczyć więcej niż jednej należności pieniężnej, jeżeli są one należne od tego samego zobowiązanego." Rozp. MF z 20 maja 2014 r. w spr. postępowania wierzycieli należn. pien. (...)(Dz.U. 2014.656),
- mam rozumieć, że na upomnieniu można umieścić dowolną liczbę pozycji ?

I co do Par. 5 tego Rozporządzenia : "Wierzyciel niezwłocznie doręcza zobowiązanemu upomnienie, w przypadku gdy łączna wysokość należności pieniężnych wraz z odsetkami z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej przekroczy dziesięciokrotność kosztów upomnienia albo gdy okres do upływu terminu przedawnienia należności pieniężnej jest krótszy niż 6 miesięcy"
- Niezwłocznie mam wystawić upomnienie, gdy przekroczy tę dziesięciokrotność, a gdy nie przekracza to też mogę wystawić, ale nie musi to być niezwłocznie?
- Gdy ta "dziesięciokrotność" stanowi obojętnie - 2 czy np. 5-6 pozycji, to wystawiam jedno upomnienie?
stokrotka01

Napisano: 23 kwie 2015, 9:40

Mam jeszcze jedno pytanie - czy w upomnieniu wpisujecie termin, od którego nalicza się odsetki i jest to dzień następny po terminie zapłaty? Czy z Waszego doświadczenia dłużnicy poprawnie naliczają odsetki?
Do kalkulatorów odsetkowych wprowadza się przecież datę będącą naszym terminem zapłaty a kalkulator nalicza od następnego dnia (czyli dnia, który powinien być wskazany w upomnieniu jako "odsetki nalicza się od dnia"), a w momencie, gdy na upomnieniu wskaże się już ten następny dzień to adresaci upomnienia mogą wprowadzać go do kalkulatora jako termin zapłaty i naliczać będzie jeszcze od kolejnego dnia.
stokrotka01

Napisano: 24 kwie 2015, 9:51

Bardzo proszę o odpowiedź, mam małe doświadczenie w tym temacie i nie wiem czy dobrze rozumiem to Rozporządzenie.
stokrotka01

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x