Elmej dłużnik w schronisku dla bezdomnych czy jest OWD? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 kwie 2015, 9:32

Elmer jestem OWW I OWD cała korespondencja wysłana do dłużnika była awizowana (wezwanie na wywiad z datą 04.12.2014), decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych wróciła z adnotacją, iż dłużnik wyprowadził się.
Z MOPS uzyskałam informację, że dłużnik od 01.12.2014 przebywa w schronisku dla bezdomnych na terenie innej gminy (mam pisemną inf. z MOPS)
Prawo do świadczeń z F.A zostało uchylone z dniem 01.02.2015 ponieważ osoba uprawniona została umieszczona w rodzinie zastępczej

CO W TEJ SYTUACJI MAM ZROBIĆ
1.umorzyć postępowanie (zawiadomienie o wszczęciu było awizowane) i wysłać pismo o podjecie działań do MOPS właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika
2.czy tylko wysłać pismo do komornika, że nie ma możliwości podjęcia działań wobec dłużnika i poinformować, że przebywa w schronisku
3. jak dłużnik jest w schronisku to jest w ogóle OWD

Z góry dziękuję za pomoc
miśka24

Napisano: 23 kwie 2015, 9:34

czy po decyzji dla dłużnika coś robiłaś dalej?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2015, 9:46

Elmer po decyzji dla dłużnika wystąpiłam z zapytaniem do naszego MOPS od kiedy dłużnik przebywa w schronisku
odp. od 01.12.2014 do nadal, pobyt opłacony do 30.04.2015
miśka24

Napisano: 23 kwie 2015, 10:07

1.umorzyć postępowanie (zawiadomienie o wszczęciu było awizowane) i wysłać pismo o podjecie działań do MOPS właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika
Trudno uznać, że jakiekolwiek postępowanie zostało wszczęte. Nic nie umarzasz. Wg mnie nie zrobiłaś żadnego postępowania.
Wysyłasz wniosek do OWD właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika

2.czy tylko wysłać pismo do komornika, że nie ma możliwości podjęcia działań wobec dłużnika i poinformować, że przebywa w schronisku
Poinformować, że przebywa w schornisku

3. jak dłużnik jest w schronisku to jest w ogóle OWD
organ właściwy ze względu na przebywanie w schronisku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]