Witam
Dostałam upomnienie z ZUS na kwotę 200zł - pisze miesiąc lipiec 2013r.
W rozm. telefonicznej pani raz mówi, że to składki zdr, raz em-rent od podopiecznych.
Okazuje się, że wcale nie dotyczy tego lipca.
Deklaracje są OK, korygujące odliczamy od bieżąceja ona, że wpłaciliśmy za malo.
Najpierw mówiła, że to okres luty - lipiec 2013r. Potem, że nie koniecznie.
Nic nie rozumiem, jak dojśc do tego?
Upomnienie z ZUS
Re: Upomnienie z ZUS
Prawdopodobnie trzeba będzie wystąpić o wydruki i samemu sprawdzić .
ZUS księguje wpłaty jak mu się podoba i nie informuje o tym, że np. wpłatę składek na ubezpieczenie zdrowotne podopiecznych zarachował na ubezpieczenie społeczne pracowników bo akurat wychodziło im , że na ubezpieczeniu zdrowotnym była nadpłata a na ubezpieczeniu społecznym zaległość.
Może się okazać , że problem dotyczy nawet 1999r.
U mnie przypadkiem wyszło ,że zalegamy w ZUS (potrzebne było zaświadczenie ) . Było to z 10 lat temu więc nie pamiętam dokładnie o jakie składki i za jaki okres chodziło ale na 100% nie o składki społeczne pracowników za 1999r. Nie zgodziłam się z tym więc stwierdzili, że mamy się zwrócić na piśmie do ZUS o wydanie wydruku. Wygarnęłam , że wszystkie składki mamy uregulowane , że napewno to jest ich błąd , że muszę udowadniać ,że nie jestem wielbłądem a oni mi każą jeszce prosić o wydruk i może łaskawie mi go wydadzą . Zyskałam tylko to , że nie musiałam jeszcze raz latać do ZUS-u bo wydali mi wydruk bez pisemka . Analiza zajęła mi trochę czasu ale doszłam , że różnica jest nie tam gdzie mi powiedziano alle w 1999r gdyż ZUS nie dokonał korekty składki wypadkowej (mieli to zrobić) w związku ze zmianą przepisów dot. stopy % składki na ubezpieczenie wypadkowe . Przepisy zmieniły się w kwietniu z mocą od stycznia . Ponieważ składka uległa zmniejszeniu kazano mi tylko pomniejszyć kwotę przelewu o różnicę a oni mieli dokonać korekty naliczenia (nie zrobili tego). Gdy wskazałam w czym jest problem to pośpiesznie dokonali tej korekty i już nie miałam żadnych problemów .
ZUS księguje wpłaty jak mu się podoba i nie informuje o tym, że np. wpłatę składek na ubezpieczenie zdrowotne podopiecznych zarachował na ubezpieczenie społeczne pracowników bo akurat wychodziło im , że na ubezpieczeniu zdrowotnym była nadpłata a na ubezpieczeniu społecznym zaległość.
Może się okazać , że problem dotyczy nawet 1999r.
U mnie przypadkiem wyszło ,że zalegamy w ZUS (potrzebne było zaświadczenie ) . Było to z 10 lat temu więc nie pamiętam dokładnie o jakie składki i za jaki okres chodziło ale na 100% nie o składki społeczne pracowników za 1999r. Nie zgodziłam się z tym więc stwierdzili, że mamy się zwrócić na piśmie do ZUS o wydanie wydruku. Wygarnęłam , że wszystkie składki mamy uregulowane , że napewno to jest ich błąd , że muszę udowadniać ,że nie jestem wielbłądem a oni mi każą jeszce prosić o wydruk i może łaskawie mi go wydadzą . Zyskałam tylko to , że nie musiałam jeszcze raz latać do ZUS-u bo wydali mi wydruk bez pisemka . Analiza zajęła mi trochę czasu ale doszłam , że różnica jest nie tam gdzie mi powiedziano alle w 1999r gdyż ZUS nie dokonał korekty składki wypadkowej (mieli to zrobić) w związku ze zmianą przepisów dot. stopy % składki na ubezpieczenie wypadkowe . Przepisy zmieniły się w kwietniu z mocą od stycznia . Ponieważ składka uległa zmniejszeniu kazano mi tylko pomniejszyć kwotę przelewu o różnicę a oni mieli dokonać korekty naliczenia (nie zrobili tego). Gdy wskazałam w czym jest problem to pośpiesznie dokonali tej korekty i już nie miałam żadnych problemów .
a może ma to związek z wyrównaniami składek od świadczenia pielęgnacyjnego z kodem 5000. Ja tak miałam, ponieważ wysłałam dok. rozliczeniowe 20 czerwca jako korekta maja 52 05 2013 i zostały mi policzone odsetki. Ale do tego doszłam po wydrukach , Pani w ZUS-ie nie miała pojęcia skąd wynika niedobór. Wysłałam korektę już z identyfikatorem z czerwcowym i było ok.
Wiec przede wszystkim wydruki i samemu trzeba dojść !!.
Wiec przede wszystkim wydruki i samemu trzeba dojść !!.
Miałam ostatnio podobną sytuację, tyle tylko, że nie udało mi się uzyskać wydruków z ZUS. Pani twierdzi, że to ich wewnętrzny dokument i nie ma szans otrzymać kopi.
Rozmowy telefoniczne nic nie dają. Koniecznie na piśmie!!!. Jak zaczynały się projekty POKL to przy zaświadczeniu okazało się że zalegamy coś około 20.000,00 złotych. Myślałam ,że zawału dostanę!!!. No wtedy to była "jazda'" ale po wszystkiemu okazało się ,że to my mamy w ZUS maleńką nadpłatę. . Pamiętacie akcję , że świadczeniobiorcy raz byli osobno , to znów razem z pracownikami i tak się robiło korekty? Podobno zawalił system zusu. Na szczęście mam pod deklaracjami przypinane kopie przelewów i można powiedzieć , że tylko dzięki temu uratowałam swój tyłek!
Oprócz Upomnienie z ZUS - Księgowość przeczytaj również:
odnowienie certyfikatu
Sprawozdanie Rb-27S
zlikwidowany składnik wynagrodzenia
konta
RZ-9
do gumi
kontrol świad.rodz.
opłata za dps
odpłatność rodziny dyrektora RDDz.
Wynagr. gł.ksiegowego a ochrona danych osobowych
zgłupiałam