urlop okmolicznościowy

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
Iwo

urlop okmolicznościowy

Post autor: Iwo »

kiedy udzielacie pracownikowi urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka
KKW

Re: urlop okmolicznościowy

Post autor: KKW »

No właśnie kiedy? Pracownica od razu idzie na macierzyński, czy matce się po prostu nie należny?
paragraf

Post autor: paragraf »

na wniosek pracownika udziela się takiego urlopu. Urlop okolicznościowy należny się ojcu dziecka może przedłożyć np. ksero aktu urodzenia dziecka, podpiąć pod wniosek
KKW

Post autor: KKW »

w rozporządzeniu nie ma słowa o ojcu- dlaczego matce się nie nalezy/
zoja

Post autor: zoja »

Urlop okolicznościowy musi mieć związek z okolicznością (ślub, urodzenie, pogrzeb). Ważne, by nieobecność w pracy wiązała się ściśle z tymi zdarzeniami i żeby między zdarzeniem a zwolnieniem od pracy zachowana była rozsądna więź czasowa, np. nieobecność związana z przygotowaniami do ślubu, czy narodzinami dziecka, powinna zostać wykorzysta na załatwienie formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego. Większość interpretacji mówi, że po powrocie matki z urlopu macierzyńskiego nie udzielać urlopu z tytułu urodzenia dziecka.
Iwo

Post autor: Iwo »

to kiedy należy udzielić tego urlopu jak po urodzeniu dziecka jest od razu macierzyński? a teraz dochodzi dodatkowy urlop macierzyński i rodzicielski?
Didi

Post autor: Didi »

Dzień porodu, jest pierwszym dniem urlopu macierzyńskiego (stanowi o tym Kodeks Pracy), byłam kiedyś na szkoleniu i Pan wykładowca mówił, że jeżeli poród i urlop okolicznościowy były by w tym samym roku kalendarzowym , to można udzielić pracownicy urlopu okolicznościowego. Ale jeśli twoja pracownica zadeklarowała, że po macierzyńskim idzie na dod. macierzyński, a następnie rodzicielski, to nie ma możliwości, aby skorzystała z urlopu okolicznościowego, bo macierzyński, doda. macierz. i rodzicielski muszą przypadać bezpośrednio po sobie.
ircia

Post autor: ircia »

urlop okolicznościowy z tyt. urodzenia dziecka udzielany jest pracującemu ojcu . urodziłam 4 dzieci i nigdy nie przyszło mi na myśl że takie mam prawo. Korzystałam tylko z 2 dni opieki .
ODPOWIEDZ