Mam taki przypadek, kobieta pobiera u mnie dodatek do rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie urlopu wychowawczego. Dziś przychodzi i mi mówi, że w innym ośrodku pobiera SZO na matkę Powinnam jej uchylić i naliczyć do zwrotu ten dodatek tak? Na jaki artykuł najlepiej powołać się w uzasadnieniu w takim przypadku?
Proszę o pomoc..
Mam na zaświadczeniu od jej pracodawcy, że udzielił jej urlopu do 27.01.2018r., więc do wtedy jej przyznałam ten dodatek. A dziś mi zgłasza że od sierpnia 2017 pobiera SZO.. co 6i9 byś mi radził/radziła w tej sytuacji?
Po pierwsze-Facet i taki awatar, nie no
Po drugie przeanalizowałam kiedy dodatek nie przysługuje. Na pewno nie może podjąć pracy, która uniemożliwia sprawowanie opieki nad dzieckiem hmmmm
Hmm a u nas jest na odwrót, Pani ma SZO od dokładnie 20.07.2017 r. ( dołączyła świadectwo z którego wynika, że zakończyła pracę 19.07.2017) i skoro jej dochód nie przekraczał doradziłyśmy żeby sobie złożyła o rodzinne i o 500+ a ona na to, że pobiera w innego gminie, to ją pouczyłyśmy o tym, że ma natychmiast zgłosić zmianę miejsca zamieszkania. Jeszcze się właśnie pytała czy jej się wychowawczy nie należy w takiej sytuacji bo cały cza pobiera.