pracownik jest zatrudniony od 01.07.2011 do nadal ukończył studia wyższe przed data umowy czy przysługuje mu urlop wypoczynkowy w wymiarze 20 dni czy 26 dni na 2014r.? aha i aktualnie przebywa na urlopie rodzicielskim czy po powrocie liczę mu urlop w wymiarze 26 dni czy 20 dni
juz w 2013 r. powinien mieć 20 dni urlopu + 6 uzupełniającego ponieważ w trakcie roku nabył prawo do wyzszego wymiaru urlopu i wg PIP nie należy tego proporcjonalnie pomniejszać tylko poprostu jesli pracownik w ciagu roku kalendarzowego nabędzie prawo do wyższego wymiaru urlopu to taki mu liczymy za dany rok
Kama czy gdzieś jest takie wyjasnienie jak liczyć ten wyrównający urloip. Bo znowu ja gdy dzwoniłam do PIP to kazali mi rpzeliczyć ile proporcjonalnie by się należało urlopu.
mi tłumaczyła Pani ze bierzemy pod uwagę art 158 kp i art 155 z 1i 2 który mówi w jakich przypadkach należy proporcjonalnie liczyc urlop wypoczynkowy
wg Pani z PIP art art 155 z 1 i 2 nie mówi o osobowach które w ciągu roku uzyskuja prawo do wyższego wymiaru urlopu zatem nie mamy podstaw zeby naliczac niekorzystnie dla pracownika urlop uzupełniajacy proporcjonalnie.
jasno dano mi do zrozumienia ze nawet jesli pracownik nabędzie prawo do wyższego wymiaru urlopu 1 grudnia to tez dajemy mu za ten rok normalnie 26 dni urlopu , z tym ze te dodatkowe 6 dni pracownik będzie mógł wykorzystac dopiero po dacie uzyskania prawa do wiekszego wymiaru urlopu czyli jak w tym przypadku po 1 grudnia