urlop wypoczynkowy po macierzyńskim - Kadry

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 11 kwie 2014, 14:24

ja nabywam prawo do emerytury 17 czerwca 2014 r. i chce odejsc z pracy z dniem 1 lipca czy musze isc na urlop czy pracodawca moze mi zaplacic za urlop?
hk54

Napisano: 14 kwie 2014, 7:53

pracodawca może ci wypłacić ekwiwalent jeśli tego urlopu nie wykorzystasz (ale tylko za 13 dni), ale raczej pracodawcy starają się żeby pracownik wykorzystał urlop (z racji oszczędności) . w okresie wypowiedzenie pracodawca może także nakazać wybrać urlop proporcjonalny i wtedy pracownik musi to uczynić( to jest jedyny przypadek kiedy pracodawca może nakazać pracownikowi wybranie urlopu)
_E_

Napisano: 14 kwie 2014, 9:42

dzieki bardzo, to jeszcze mi powiedz czy ja musze wypowiedziec prace i z jakim terminem
hk54

Napisano: 14 kwie 2014, 15:14

wypowiedzieć umowę powinien pracownik tj. rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem ze strony pracownika i tak w zależności jaką masz umowę i jaki czas przepracowałaś w danej jednostce taki masz okres wypowiedzenia.
żeby obliczyć okres wypwoedzenia muszę cos wiecej wiedzieć o rodzaju umowy
_E_

Napisano: 22 kwie 2014, 10:05

Podpisując umowę powinieneś mieć w niej podany okres wypowiedzenia - przy zleceniu zazwyczaj jest to kwestia dni, zaś przy umowie o pracę mogą to być nawet 3 miesiące.
Co zaś do urlopu wypoczynkowego - to tak, przysługuje on po urlopie macierzyńskim, który jest według prawa liczony jako okres "pracy", za który kobieta otrzymuje wynagrodzenie.
obsługa prawna dla firm
AgaGda
Praktykant
Od: 17 kwie 2014, 9:00
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x