Urodzenie dziecka w czasie urlopu wychowawczego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 maja 2017, 14:30

Pani urodziła dziecko w trakcie przebywania na urlopie wychowawczym i złożyła zgodę na uchylenie dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie w/w urlopu.
Czy powinno się zrobić równocześnie weryfikację dochodu?
Co prawda uzyskaniem dochodu jest jedynie zakończenie urlopu wychowawczego a w ty przypadku mamy jakby przerwanie i przejście na macierzyński.
Tyle czy nie należałoby w takim razie doliczyć tej Pani dochodu z roku bazowego? zatrudniona od 2014 roku.
Z góry dzięki za pomoc
zioomalster
Stażysta
Od: 04 sie 2016, 17:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2017, 14:59

"Przejście na macierzyński" jest zakończeniem urlopu wychowawczego i należy zrobić z (zas. macierzyńskiego)uzyskanie dochodu za kolejny miesiąc.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 maja 2017, 15:06

nie zgadzam sie z ~o :) pani nadal przebywa na urlopie wychowawczym i tylko z tytulu urodzenia kolejnego dziecka w trakcie udzielonego urlopu wychowawczego otrzymala zasilek macierzynski (przynajmniej na to wyglada z opisu w poscie:))...ta pani ani nie zakonczyla ani nie przerwala urlopu, ona nadal na nim jest tylko w jego trakcie otrzymuje zasilek macierzyski na nastepne dziecko, bo tak sie zlozylo,ze urodzila kolejne bedac na urlopie wych. na poprzednie...i o ile dodatek od tego momentu nie przysluguje to dochodu uzyskanego nie ma dopoki pani ten udzielony na jakis czas urlop wych. sie nie skonczy...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2017, 15:21

Teoretycznie jest to możliwe....a praktycznie ( pracuję w św. rodz. od początku) nie zdarzyła mi sie taka sytuacja. Zazwyczaj kobiety już w czasie ciąży przerywają urlop wych. żeby otrzymać zasiłek chorobowy, albo przerywają urlop z dniem porodu i idą na macierzyński aby po jego zakończeniu mieć prawo do powrotu na urlop wych.na starsze dziecko a potem na młodsze.
~o~
VIP

Napisano: 30 maja 2017, 7:36

eeeee u mnie się zdarzało
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2017, 8:00

ja robię jak kb :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2017, 8:40

ewalu pisze:ja robię jak kb :D
ja tak samo, poza tym miałam już kilka takich przypadków, więc wszystko jest możliwe. zawsze pod to żądam zaświadczenia od pracodawcy, bo kobiety często same nie wiedzą na czym są...
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 30 maja 2017, 9:39

No OK :D ---ale obowiązkowo od pracodawcy trzeba mieć informację jak uregulowano kwestię urlopu.... więc sprawa do wyjaśnienia
~o~
VIP

Napisano: 30 maja 2017, 11:21

~o~ pisze:No OK :D ---ale obowiązkowo od pracodawcy trzeba mieć informację jak uregulowano kwestię urlopu.... więc sprawa do wyjaśnienia
ja nie widzę takiego obowiązku ... zwłaszcza, że matka po zasiłku macierzyńskim ma prawo wykorzystać urlop wychowawczy jeszcze na pierwsze dziecko
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x