Usamodzielniana wychowanka rodz. zas. - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 21 cze 2012, 10:42

Witam!
Usamodzielniana wychowanka rodziny zastępczej kończy w 2013 roku 25 lat, naukę w szkole kończy w tym roku i ma decyzję wydaną do 30 czerwca 2012r. nie planuje podjąć dalszego kształcenia. Czy nie powinnam jej wypłacić pomocy pieniężnej do 31 sierpnia 2013 tak jak posiada status ucznia? Ww. jest na starych zasadach. Proszę o pomoc!
~Olax...

Napisano: 21 cze 2012, 10:46

ja bym wypłaciła do czasu zakończenia faktycznego nauki tj. do któregoś tam czerwca - jeśli koniec roku 30.06. to do tej daty
~elka

Napisano: 21 cze 2012, 14:52

Ja bym wyplacil pomoc na kontynuowanie nauki do 30 czerwca 2012r. taj jak jest na decyzji
~pracownik socjlany

Napisano: 21 cze 2012, 15:07

a nie jest tak zgodnie z ustawą, ze pomoc przysługuje do czasu zakończenia nauki? wiec z tym dniem co zakończny oststni dzień wypłaty
~Dora

Napisano: 21 cze 2012, 21:34

Pomoc należy się do ukończenia nauki w szkole czyli do 31 sierpnia, gdyż z tym dniem kończy się rok szkolny. Decyzję należy zmienić w części dot. okresu przyznania świadczenia i wydłużyć okres przyznania świadczenia. Pomoc przysługuje do dnia posiadania statusu ucznia, chyba że podjęłaby pracę, wtedy pomoc nie przysługuje. Takie jest orzecznictwo sądów administracyjnych. Pozdrawiam Irmina
~irmina

Napisano: 22 cze 2012, 10:44

irmina, to bardzo ciekawe co piszesz, bo ja sie spotkałam tylko z tym, ze wygaszamy z dniem faktycznego zakończenia nauki. możesz podesłać jakiś link do takiego orzeczenia sądu? bo u mnie się tak nie robi - a tak oczywiście do 31 sierpnia byłoby prościej
~Dora

Napisano: 22 cze 2012, 16:03

pomoc na kontynuacje nauki przyznaje się na czas odpowiednio trwania roku szkolnego, roku akademickiego a zgodnie z ustawą o edukacji rok szkolny trwa od 01.09 do 31.08 roku nastopnego. więc pomoc powinna być wypłacona do 31 sierpnia i tak samo decyzja. ja zawsze wydawałam decyzje do 31.08 danego roku. poniżej przesyłam link do orzeczenia NSA wydanego w podobnej sprawie. W uzasadnieniu znajdziesz odp na pytanie.

https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... 6373c.html
~kala

Napisano: 25 cze 2012, 12:36

no po części ten wyrok mowi coś w tej sprawie. kurcze, my zawsze robimy inaczej - jesli ktoś kończy szkołę to do dnia faktycznego zakończenia nauki, czyli np. 30.06. To po co w ustawie jest napisane, ze pomoc przysługuje do czasu zakończenia nauki? ale teraz to już mam poważne wątpliwości ... chyba źle robimy. kurcze nikt sie u nas nigdy nie odwoływał...
inne PCPRy - wypowiedzcie się jak robicie!!!
~Dora

Napisano: 28 cze 2012, 10:33

do czasu zakończenia nauki - chodzi o całkowite zakończenie nauki np. wychowanek uczy się w liceum dla dorosłych potem w technikum potem może iść na studia itd aż do 25 r.ż. a jak ukończy całkowicie to wtedy jest ukończenie nauki - patrz ukończenie NAUKI a nie ukończenie SZKOŁY
~KALA

Napisano: 28 cze 2012, 10:41

Poza tym dlaczego płacicie tylko np do 30 czerwca. Przecież w ustawie wyraźnie pisze, że pomoc na kontynuacje nauki wypłacana jest NA CZAS TRWANIA ROKU SZKOLNEGO I AKADEMICKIEGO A ROK SZKOLNY TRWA OD np od 01.09.2011 do 31.08.2012r przez wakacje osoba tez posiada status ucznia - ma ważną legitymacje, jest ubezpieczona itd. nie płaci się tylko za wrzesień jeżeli wychowanek idzie na studia po liceum bo we wrzeniu nie ma ani statusu ucznia ani studenta. chociaż w wyroku który wysłałam jest trochę inaczej opisana sytuacja.
~KALA

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x