pomoc pieniężna na usamodzilnienie - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 20 cze 2012, 13:19

witam
zgłosiła się do mnie wychowanka z wnioskiem o przyznanie pomocy na usamodzielnienie w trakcie trwania nauki, ponieważ otrzymała mieszkanie (wychowanka pobiera pomoc na kont. nauki na starych zasadach). Wychowanka przez okres powyżej 3 lat przebywała w spokrewnionych r. zastępczych. Ostatnim miejscem pobytu przed usamodzielnianiem był dom dziecka w którym przebywała tylko 7 miesięcy. Mam problem z naliczeniem wysokości pomocy? Bardzo proszę o pomoc w sprawie.
~Aga

Napisano: 20 cze 2012, 13:30

kurcze, no własnie nie wiem czy 400% czy 300%, bardzo trudna sprawa... nie pasuje ani w całości do jednego ani do drugiego! może ktoś miał taki przypadek??
~Dora

Napisano: 20 cze 2012, 14:44

No właśnie stąd moje zapytanie na forum bo sama nie wiem co robić???
~Aga

Napisano: 20 cze 2012, 14:44

Miałam podobna sytuacje wychowanek z rodziny zastępczej niespokrewnionej przeszedł do MOW. Wysłałam zapytanie do ministerstwa i napisali, że kierować się dobrem wychowanka.....super. Stwierdziłam więc że wypłacę mu usamodzielnienie z rodziny zastępczej bo był w niej dłużej i nie wygasło postanowienie na moment jego pobytu w MOW
~kala

Napisano: 20 cze 2012, 14:46

OK czyli mam wypłacić 4.941 zł bo w r. zastępczej była 3 lata a placówce tylko 7 miesięcy?
~Aga

Napisano: 20 cze 2012, 14:56

trudno powiedzieć. Tu sytuacja jest trochę inna. Może zliczyć okres pobytu w całości i wypłacić 400% patrząc na to od strony faktycznego opuszczenia (bo usamodzielnienie było z placówki)
~kala

Napisano: 20 cze 2012, 15:22

jak kala, a moze 400 bo z placówki... ale jednoznacznie nie można powiedzieć... nie wiem jak podejmiesz decyzję. idz po interpretację prawnika
~Dora

Napisano: 20 cze 2012, 15:25

Prawnik nic mi nie powiedział. Zdaje się na moje doświadczenia i tyle. sam nie wie jak to ugryźć. I rób co chcesz????
~Aga

Napisano: 20 cze 2012, 16:31

Moim zdaniem to tak jak pisze kala: usamodzielnienie jest z placówki więc 400 % a zliczamy wszystkie lata pobytu w opiece zastępczej
~grazka

Napisano: 20 cze 2012, 16:36

ja raczej tez bardziej przychylam sie do 400%, ale rozporządzenie mówi, ze ... osobie, która opuszcza i przebywała ponad 3 lata w placówce należy sie 400%, ale jest napisane jeśli PRZEBYWAŁA ponad 3 lata!
~Dora

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x