usamodzielnienie - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 maja 2014, 11:00

Mam pytanie, wpłynęło do nas podanie pełnoletniej wychowanki placówki opiekuńczo-wychowawczej, z prosbą o przyznanie pomocy na zagospodarowanie i usamodzielnienie. Problemem jest to, że w/w wychowanka porzuciła naukę, została skreślona z list słuchaczy i nie podjęła zatrudnienia(urodziła dziecko, którym się teraz zajmuje). Czy przysługuje jej pomoc? myślę, że nie. Czy odpisując na jej podanie wystarczy pismo, że jej nie przysługuje, czy należy wydać decyzję odmowną przyznania pomocy.
białka

Napisano: 08 maja 2014, 15:01

to jest względne. można przyznać można nie przyznać. a jeśli musiała przerwać naukę bo urodziła dziecko? jak chcecie jej pomóc to robicie weryfikację do programu usamodzielnienia i już. ale pewnie nie chcecie...
Dora 1

Napisano: 08 maja 2014, 15:02

Jeśli chcecie jej odmówić, to musi być wydana decyzja ponieważ wychowanka ma prawo się odwołać do sko a jak jej odpiszecie pismo to nie będzie mogła. A czy ona ma skończoną jakąś szkołę? Wg mnie jeśli porzuciła szkołę po ukończeniu 18 roku życia to pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie należy się jeśli będzie miała info o rezygnacji z nauki wpisane w program usamodzielnienia (modyfikacja). Tak między nami to nie ma przepisu, że komuś nie należy się ta pomoc bo przerwał naukę. Jeśli przerwie naukę to nie przysługuje pomoc na kontynuowanie nauki natomiast pomoc na zagospodarowanie się należy i na usamodzielnienie też. Kiedyś miałam w ręku interpretację ministerstwa, że wychowankom pomoc ta należy się jak psu buda dlatego trzeba mieć mocne karty w ręku, żeby odmówić przyznania tej pomocy. Chyba, że udowodnisz, że pomoc może być zmarnotrawiona.
Max1

Napisano: 13 maja 2014, 12:15

My przyznaliśmy w takim przypadku
pcpr

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x