Witam wszystkich i proszę o pomoc w takiej sprawie: córka jako wnioskodawca, złożyła wniosek o przyznanie dla matki uług opiekuńczyh. Matka mieszka sama, córka mieszka w innej miejscowości, pracuje zawodowo. Matka wymaga opieki osób drugich w codziennym funkcjonowaniu, czego córka nie jest w stanie jej zapewnić. Matka nie jest ubezwłasnowolniona, ale córka złożyła wniosek do sądu o wydanie postanowienia o umieszczenie matki w ZOL bez jej zgody. Udałam się do matki na wywiad, matka go podpisała, w pracy na bieżąco opisałam wywiad, po czym odłożyłam go na bok i zaczęłam szukać osoby do świadczenia usług. W między czasie córka złożyła dokumenty do ZOL. W dniu dzisiejszym zgłosiła się do mnie córka i poinformował, że nie otrzymała jeszcze postanowienia z sądu, ale matka została przyjęta do placowki i rezygnuje z usług opiekunczych. Napisała oświadczenie o rezygnacji. W związku z tym postanowiłam napisać decyzję o umorzeniu postepowania i wtedy mnie olśniło: że wniosek powinna złożyć matka, a nie córka. Wniosek złożyła córka, wywiad podpisała matka i oświadczenie o rezygnacji złożyła córka. Nie wiem jak to teraz rozwiązać. Przecież nie mogę wpisać wniosku córki, a wywiadu z matką. Jak mogę to rozwiązać, żeby wszystkoi było dobrze, czy ktoś zechce pomóc? Proszę.
Wniosek Może złożyć każdy - nawet sąsiad. Możesz poprosić pracownika ZOLU aby w jego obecności ta starsza pani napisała rezygnacje lub poproś o informacje z ZOLU.że taka osoba została do nich przyjęta na oddział. I myślę,że to wystarczy, by wydać decyzję. A resztę wszystko dobrze zrobiłaś.
Wniosek może złożyć każdy. Osoba, której go dotyczy, musi w pierwszej kolejności wyrazić zgodę na wszczęcie postępowania.
U nas na oświadczeniu. Zrezygnować już tylko klientka.
Sama informacja z ZOLu powoduje konieczność poinformowania klientki o nowym dokumencie w sprawie i prośbą o ustosunkowanie się.
Najprościej - niech klientka napisze w zolu rezygnację i niech ją przyślą do Was.Może być z potwierdzeniem zolu.
Dardzo dziękuję za podpowiedź, ale jeszcze sie upewnię jak robić w programie .Jako nowego klienta wprowadzam dane matki (dotychczas nie korzystała z pomocy naszego Ośrodka) , wchodzę we wnioski i jako osobe zgłaszająca zaznaczam "inna osoba", wybierm wnisek o "usługi opiekuńcze". Następnie prowadzam duży wywiad na matkę i na koniec wydaje decyzje na matkę. Czy dobrze rozumiem? Brak podpisu matki na wniosku nie jest przeszkodą do rozpatrzenia sprawy. dobrze mówie?